標題: 漫畫 vs 動畫 [打印本頁]

作者: 天才A    時間:
標題: 漫畫 vs 動畫
我想問下大家鐘意睇動畫多d定漫畫多d?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
(雖然呢d問題都廢廢地 冇乜用...但係呢d好似 冇晒人既 就是但搵d 野來 raise下大家既討論)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

我個人都係比較鐘意睇漫畫..
因為我主要都係睇劇情多
雖然 一d 打鬥場面
火影/死神/家教 之類的 睇得都幾confused 但係 睇落去
對話果d 角色表情果d都係 漫畫比較好
作者: 呀楊    時間:
我鐘意動畫
因為有包含左音樂&配音
會精彩啲冇咁單調~
作者: 1693372    時間:
想覺得一樣野真實既就睇動畫
想睇多D劇情既就睇漫畫(個人意見)
作者: ☆leunghotung★    時間:
自己看漫畫看太耐會有點頭暈

所以始終比較喜歡動畫..
作者: 小湊    時間:
動畫吧 我懶得看字了
作者: LSM    時間:
誰是原作就睇誰
誰是原作就睇誰
LSM 發表於 29-6-2012 20:59

很少先有動畫後有漫畫吧
作者: LSM    時間:
回復 7# 天才A

係比較少...不過差唔多會季都有的~
作者: 蜜瓜荳奶    時間:
我會真正咁買d漫畫番黎
作者: arwa3222    時間:
新手報到~   新手報到~
新手報到~   新手報到~
arwa3222 發表於 4-7-2012 10:16

新手報到唔係呢度
作者: brainwong1121    時間:
漫畫,用最少時間睇最多野
作者: alpth    時間:
好少睇漫畫
多數都係睇完動畫
覺得好睇先去睇番漫畫
作者: 〝細wIN_    時間:
動畫>漫畫
作者: deep40714978    時間:
我鐘意動畫多D..書好冇聲..冇咩FEEL@@
作者: 米提亞    時間:
漫畫看比較多
因為劇情比動畫完整
動畫吃飯時後看
因為不用翻頁...
作者: Nov'Min    時間:
比較常看動漫,沒什麼時間去看漫畫。
作者: 小颯    時間:
有d動畫系好睇過漫畫
漫畫好睇過動畫 e.g:通靈王
動畫好似真係方便d ~.~
作者: 烈女    時間:
動畫好似真係方便d ~.~
天才A 發表於 31-7-2012 23:42

動畫邊度方便=.=

我個人冇乜耐性睇動畫。
我唔明點解我睇漫畫睇幾分鐘既野要花半個鐘去睇一集。
所以就算睇動畫、劇集我都係飛劇情(如果有得飛)。

加上,動畫不論畫風同劇情都會有崩壞既情況。
更改原著更加係侮辱作者……

所以,漫畫皇道。
作者: godoslaw    時間:
動畫邊度方便=.=

我個人冇乜耐性睇動畫。
所 ...
烈女 發表於 2-8-2012 17:51

漫畫黑白狂睇 對眼會好辛苦
=====================
咁好黎動漫版既
想參加活動@_@?
漫畫黑白狂睇 對眼會好辛苦
=====================
咁好黎動漫版既
想參加活動@_@? ...
godoslaw 發表於 2-8-2012 18:05

無聊行個圈,發現全部唔識答(笑

唔覺得辛苦喎-.-"
我小說都可以由朝睇到晚啦。
動畫邊度方便=.=

我個人冇乜耐性睇動畫。
所 ...
烈女 發表於 2-8-2012 17:51

動畫可以一邊食飯一邊睇  - -
好似煲劇咁
漫畫做唔到呢個效果
動畫可以一邊食飯一邊睇  - -
好似煲劇咁
漫畫做唔到呢個效果
天才A 發表於 2-8-2012 19:57

係你未練成左手睇漫畫,右手食飯既絕技姐……
係你未練成左手睇漫畫,右手食飯既絕技姐……
烈女 發表於 2-8-2012 20:34

單手食飯 -- |
作者: ☆leunghotung★    時間:
動畫邊度方便=.=

我個人冇乜耐性睇動畫。
所 ...
烈女 發表於 2/8/2012 17:51

動畫可以做到緊張劇情段上至更高
主要靠BGM,聲優...

而且...花半個小時去看..
對於百合情節..我絕對覺得不足夠!!(捏
無聊行個圈,發現全部唔識答(笑

唔覺得辛苦喎-.-"
我小說都可以由朝睇到晚啦。 ...
烈女 發表於 2-8-2012 19:47

睇小說半個鐘都覺得多:L
睇小說半個鐘都覺得多
godoslaw 發表於 2-8-2012 21:37

我都可以睇成日- -
我都可以睇成日- -
天才A 發表於 2-8-2012 21:38

睇動畫就得:lol
一路打機一路睇:lol
我都可以睇成日- -
天才A 發表於 2-8-2012 21:38

同志T.T
有年暑假我成個月留左係屋企煲小說…
作者: 深紅血淚    時間:
同小說黨路過>A<
同志T.T
有年暑假我成個月留左係屋企煲小說…
烈女 發表於 2-8-2012 22:02

你係邊度睇?
實體書?
你係邊度睇?
實體書?
天才A 發表於 2-8-2012 22:55

電腦-.-"
作者: www1com    時間:
我要選擇小說(第3類)哈哈{:14_704:}

歡迎光臨 (http://ent2006615wsw.nakuz.com/) Powered by Discuz!