樂古Nakuz

標題: 又一末日論威脅人類命運 [打印本頁]

作者: 【迷╯SaM】    時間: 25-3-2009 02:11
標題: 又一末日論威脅人類命運
剛才在網上發現一位人兄發表火山說,看起來破天荒,事實的確如此,不信者可自行上網翻找

地球上總共有七個超級火山

位置分別在美國, 新西蘭, 日本, 印尼, 等等

超級火山跟其他火山與別不同的是,他具有世界末日的威脅,他能引起夠引發極大規模爆發,極大規模爆發都以瞬間改變地形,瞬間改變全球天氣及全球性的生命災難,形式就像巨大殞石撞地球一樣

只要其中一個爆發,地球上大約有90%難逃死神手上鐮刀的攻擊

美國有一套電影,名字叫作超級火山,大家也可以參考這電影的末日景象

接著解釋一下超級火山的威力

超級火山爆發的時候,大量熔岩和火山灰會比音速更快的速度噴上大氣層,高熱會把大氣層的嗅氧破壞,太空福射從而殺死生物

空氣中的火山灰遇上濕氣變成水泥然後從天而降,厚度最小幾公尺,會將地上建築物破壞,天上的火山灰阻擋著陽光,令地球進入數年冰河時期

生物因為嚴寒做成糧食問題,從而滅絕

現時最有威脅的超級火山位於美國的黃石公園,近幾年該區地質變得異常頻密,如地震,地表隆起等,但沒有證據表明該會在未來幾年爆發

如果黃石火山爆發,規模將是1980年聖海倫火山爆發的2500倍,從而引起全球性的災難,包括以下

火山灰將會覆蓋全美四份之一土地

在火山一千公里範圍內,灰塵引起大量暴雨,爆發泥石流,火山灰將壓垮多數民房

火山灰塵導致電子設備無法正常使用,將使通訊,交通,物流等行業全線癱瘓

多數民眾將死於化學氣體中毒,受污染的水和食物,比如氟

全球性的天氣災難,硫酸氣體層將在2周內覆蓋全球,反射太陽能源,全球氣溫平均下降12--15度,赤道附近可能持續兩三年的積雪,季風消失,東南亞面臨乾旱和飢餓

黃石公園每60萬年爆發一次,科學家計算黃石火山已經經過了60萬年,預計不久將來爆發

人手打得辛苦呢
作者: Y•Kuen    時間: 25-3-2009 10:51
火山爆發所引發的災難真係好多 而且多是有很強的破壞力
如果幾個超級火山一齊爆 到時真係要囧了
睇到最後話全球下降12-15度 令我諗起巴士到睇ge<救亡16度>
入面話而加平均温度14.5度 如果升到16度會對生態.食物.食水等造成嚴重影响
再諗返遲d有全世界熄燈 都幾期待那天 想睇睇到時會幾黑@@
作者: 丫.Wing★    時間: 25-3-2009 13:17
要黎既總會黎,唔黎既,點等都唔會黎.

呢d事既然係解決唔到既話,咁擔心黎都冇用

活在當下,努力做好自己吧
作者: 滅絕仔    時間: 25-3-2009 15:56
這一個在電視上看過...而電影也有幾套了!多謝了..
作者: 【迷╯SaM】    時間: 25-3-2009 16:24
火山爆發所引發的災難真係好多 而且多是有很強的破壞力
如果幾個超級火山一齊爆 到時真係要囧了
睇到最後話全球下降12-15度 令我諗起巴士到睇ge
入面話而加平均温度14.5度 如果升到16度會對生態.食物.食水等造成嚴重 ...
Y•Kuen 發表於 25-3-2009 10:51

在香港應該好難看到全球熄燈-.-
作者: pkfbi999    時間: 25-3-2009 17:58
作者: ken456654    時間: 25-3-2009 18:46
呢件事大概幾時會發生?
pkfbi999 發表於 25-3-2009 17:58

火山爆發和地震一樣,無法預測

看電影電視,超級火山所引起的火山灰,會掩蓋地球表面,令溫度急
作者: 【迷╯SaM】    時間: 25-3-2009 22:04
火山爆發和地震一樣,無法預測

看電影電視,超級火山所引起的火山灰,會掩蓋地球表面,令溫度急降
ken456654 發表於 25-3-2009 18:46

黃石火山將60萬年之前已經爆發過三次

科學家的計算剛好算出已經經過了60萬年

小弟大概只知道這是一個定時炸彈=.=隨時在美國爆發
作者: Y•Kuen    時間: 26-3-2009 08:59
感覺有點像因果報應
美國雖然是令導全球的大國 但係相信有好多仇家
而剛巧有座超級火山位於美國本土
真的爆發時可能傷亡慘重 不過美國要第一個受到影响(終於有報應)
其他的為有順其自然
作者: 滅絕仔    時間: 26-3-2009 18:39
感覺有點像因果報應
美國雖然是令導全球的大國 但係相信有好多仇家
而剛巧有座超級火山位於美國本土
真的爆發時可能傷亡慘重 不過美國要第一個受到影响(終於有報應)
其他的為有順其自然 ...
Y•Kuen 發表於 26-3-2009 08:59

第一個受到影响和最後一個受到影响,分別不大....
作者: may710    時間: 27-3-2009 19:51
近呢一年半載聽到呢類末日論,已經聽到 / 睇到麻木左
如果係真係要世界末日就來吧,反正突如其來咁樣一野,應該好快結束架啫
唔好要太痛苦就得了
作者: 月祭_+    時間: 28-3-2009 15:40
之前睇過電視講
超級火山爆發唔止咁少野
佢噴出黎o既火山灰 人類吸左入肺會同身體水氣結合
變左做石屎 令人類窒息而死
爆發時o既震盪會引發海嘯 規模仲大過南亞大海嘯
到時美國近岸地區會全部淹浸
48小時內地球會無晒陽光 全天空都係火山灰
作者: kin~@@?    時間: 13-7-2009 19:26
我想知有邊7座超級火山
作者: kongingkk    時間: 13-7-2009 21:13
超級火山我都聽過下...
都唔係太留意
擔心都無用
作者: 我是外星人    時間: 14-7-2009 14:20
其實科學家又點計呢d野出黎
佢又點可以咁清楚知道60萬年呢
佢又唔係活左咁耐
作者: 天堂@呀昆    時間: 14-7-2009 16:44
幾好呀~~成家人咁死咁就唔洗咩擔心啦~~~
作者: 我是外星人    時間: 24-7-2009 23:03
唔好燒咁耐好啦
我唔想受太耐苦
係黎就一次過痛痛快快咁KO我
當然最好緊係唔好黎啦
作者: ckyanson    時間: 20-8-2009 14:53
樓主 話有冰河 可能恐龍都係咁死  但冇話之後唔會有
生物出現  仲有 地下都係冷卻左先有有架啦  
而家理做咩姐   做好而家先啦  而家都理唔掂  仲理未來
未來科學都唔知幾勁了-.-
作者: 玩完    時間: 31-8-2009 21:48
不太可信
惟獨是黃石公園每60萬年爆發一次,科學家計算黃石火山已經經過了60萬年,預計不久將來爆發
可信性高達69%
循環
作者: 還是小孩子    時間: 31-8-2009 22:23
如果我地撞正係果陣既話就真係開心.
可以話係活在未來既歷史入面.
將會有死亡人數既其中一位係大家..
好彩既可以見到.更好彩既可以係埋呢d數字入面.哈哈.
作者: 【迷╯SaM】    時間: 1-9-2009 19:56
不太可信
惟獨是黃石公園每60萬年爆發一次,科學家計算黃石火山已經經過了60萬年,預計不久將來爆發
可信性高達69%
循環
玩完 發表於 31-8-2009 21:48

呢位兄台
請問不太可信的理據在那?

可信性69%從那裡計算出來?
作者: 玩完    時間: 1-9-2009 20:57
呢位兄台
請問不太可信的理據在那?

可信性69%從那裡計算出來?
【迷╯SaM】 發表於 1-9-2009 19:56

估計計算69%[[onion_62]]
當中有50% 19%
分別是內容以及感覺
人的感覺很奇妙
作者: 【迷╯SaM】    時間: 2-9-2009 04:36
估計計算69%[[onion_62]]
當中有50% 19%
分別是內容以及感覺
人的感覺很奇妙
玩完 發表於 1-9-2009 20:57

講左等如無講
作者: 玩完    時間: 2-9-2009 18:57
講左等如無講
【迷╯SaM】 發表於 2-9-2009 04:36

非也[[onion_62]]
我只是打字
沒有說話去講
感覺就等同幸運
愛迪生的天才成功
也是靠運氣與努力
作者: 【迷╯SaM】    時間: 3-9-2009 06:05
非也[[onion_62]]
我只是打字
沒有說話去講
感覺就等同幸運
愛迪生的天才成功
也是靠運氣與努力
玩完 發表於 2-9-2009 18:57

感覺等同幸運= =?
兩樣東西根本無關聯

你想說你感覺到玩在很幸運= =?

而且你不相信內容就自行找資料吧,

別在這裡發佈沒建設性的留言

最好找到不太相信的理由
作者: 玩完    時間: 3-9-2009 20:22
感覺等同幸運= =?
兩樣東西根本無關聯

你想說你感覺到玩在很幸運= =?

而且你不相信內容就自行找資料吧,

別在這裡發佈沒建設性的留言

最好找到不太相信的理由 ...
【迷╯SaM】 發表於 3-9-2009 06:05

sorry我錯[[onion_62]]
期望你將來大展鴻圖
作者: Anth0ny:)    時間: 10-10-2009 14:45
點解耶穌除人之外仲要整埋天災比我地呢
作者: 绫恒清    時間: 18-10-2009 21:07

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615wsw.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2