樂古Nakuz

標題: 有甚麼錄音問題,歡迎入黎問,盡量解答你 [打印本頁]

作者: leaoardo    時間: 22-8-2009 13:16
標題: 有甚麼錄音問題,歡迎入黎問,盡量解答你
這post是幫錄音有問題的人..
都可留言
我會盡量解答~
幫手解答的會員可加分
------------------------------------------------
作者: roy2626    時間: 27-9-2009 22:04
用什麼程式去錄音和用什麼程式去整走d人聲  姐係點整純音樂?
作者: leaoardo    時間: 11-10-2009 17:53
用cool edit or AA1.5

一、在Multitrack View中插入你想除去人聲的歌曲。

二、當完成載入歌曲後,轉至Edit Waveform View。在 Menu Bar 選取"Effect ---> Amplitude ---> Channel Mixer ---> Vocal Cut",再按 OK 便可。當然亦可以在Organizer Window中,選取"Effect ---> Amplitude ---> Channel Mixer ---> Vocal Cut"。效果亦一樣的。緊記不用改動 "Vocal Cut" 中的Setting。[
作者: 檸.樂    時間: 18-10-2009 10:52
有沒有什麽可以免費下載ktv 的網站?
切人聲效果始終不夠好,怎麽切一樣有部分人聲在,如果爲了蓋了那些人聲而失去了自己的演繹就沒意思了。

而且,切人聲多少都會影響整個音樂音色。

如果沒ktv 又有什麽方法可以解決這問題?
作者: leaoardo    時間: 18-10-2009 11:16
Ktv 可以去Fxxy到下載
無ktv又唔想cut人聲 可以到一些伴奏網
不過大多都收費或是國內網才有....這要你自己搵搵
這些伴奏是100%無人聲,因為是重新編製出來的曲
作者: 檸.樂    時間: 20-10-2009 10:26
標題: RE: 有甚麼錄音問題,歡迎入黎問,盡量解答你

請問 cool edit 可以 insert windows media audio file 的嗎?我嘗試過insert, 但出現下圖。

想問有沒有什麽方法可以用windows media audio file 來錄歌?
作者: leaoardo    時間: 20-10-2009 22:19
windows media audio file 我沒這個問題bo..同普通mp3一樣
你插入個檔方法係咩?
作者: 檸.樂    時間: 21-10-2009 05:49
right click track---->insert wave from file

定係我個cool edit 太舊?~.~

我down 緊adobe audition 3.......
作者: leaoardo    時間: 21-10-2009 11:28
其實就緊拉首野入條track就得
作者: 檸.樂    時間: 23-10-2009 04:57
拉入去都係一樣,我down 左 adobe audition,試過,無問題。
不過audition 太難用所以依家down 緊 soundbooth =.=
作者: leaoardo    時間: 23-10-2009 23:46
a a1.5基本上操作是同cool edit一樣
只是轉左新公司 所以名稱有所不同
和aa1.5會比cool多左更多插件玩
作者: 童年    時間: 3-11-2009 22:14
想錄歌.用Adobe Audition 1.5點cut人聲都仲有.
效果一般.
想問一問.有乜網可以推介.用於下載歌曲的純音樂.?
上網搵左好耐都搵唔到.
搵到既大部分都係好耐無更新.得舊無新.
迫於無奈上黎問.

另外,想問問,錄歌用的純音樂檔是 mid 的嗎?
作者: leaoardo    時間: 4-11-2009 01:00
想錄歌.用Adobe Audition 1.5點cut人聲都仲有.
效果一般.
想問一問.有乜網可以推介.用於下載歌曲的純音樂.?
上網搵左好耐都搵唔到.
搵到既大部分都係好耐無更新.得舊無新.
迫於無奈上黎問.

另外,想問問,錄歌用的純 ...
童年 發表於 3-11-2009 22:14

如果利用軟件去cut 係唔會100%無人聲
而效果好與壞 是看本身首歌的頻率
越高cut出黎比較好
而網方面因為不能宣傳其他網關系...不可能在這打出網址
就算有 大多純音樂網站都是舊歌
如果想要新而又100%純
就利用KTV放入AA1.5選左聲道去錄
p.s KTV要立體聲
作者: 童年    時間: 5-11-2009 00:26
仲想問一問.
我唱果陣.經常出現噴咪情況.可以點解決?
同埋錄歌果陣.自己把聲好細聲.俾音樂蓋過咁滯.
可以點樣用AA1.5較番大聲? 我用中文版的.
仲有乜叫做混響、快速混響?
thz.
作者: leaoardo    時間: 5-11-2009 23:54
仲想問一問.
我唱果陣.經常出現噴咪情況.可以點解決?
同埋錄歌果陣.自己把聲好細聲.俾音樂蓋過咁滯.
可以點樣用AA1.5較番大聲? 我用中文版的.
仲有乜叫做混響、快速混響?
thz. ...
童年 發表於 5-11-2009 00:26

噴咪情況 可注意下口型...和同咪的距離可以遠dd
人聲track左邊有個V 0  禁實佢拉上拉落就可以較大細聲
混響我諗大概意思是混合效音的意思...因為我用英文版..所以不太知道
作者: 鋒.靈    時間: 18-12-2009 20:48
用咩程式去錄音..同埋用咩mic比較好?
作者: leaoardo    時間: 19-12-2009 19:09
adobe audition
一般電腦咪都可以
作者: 笨*小魂    時間: 30-9-2010 16:03
想問呢 如果我清唱完一段
我點樣將我個段清唱加番d純音樂入去
要用咩軟件?~
作者: 烈女    時間: 6-12-2010 20:28
想問呢 如果我清唱完一段
我點樣將我個段清唱加番d純音樂入去
要用咩軟件?~ ...
笨*小魂 發表於 30-9-2010 16:03

你可以用一個叫audacity既程式
入左純音樂入去,再錄音就ok
作者: 笨*小魂    時間: 7-12-2010 12:47
回復 19# 烈女

係邊到可以down純音樂?
    仲有係邊個位入隻純音樂
    去播隻純音樂再錄~!?
作者: 烈女    時間: 7-12-2010 15:39
回復  烈女

係邊到可以down純音樂?
    仲有係邊個位入隻純音樂
    去播隻純音樂再錄~!? ...
笨*小魂 發表於 7-12-2010 12:47

頭先既程式就可以消人聲
入音樂就係檔案>匯入

先指聲明係唔可以完全消去人聲既
效果>vocal remover(for center-planned vocals)>最低果行數行變成1000 2000(其實可以自己較高低)
咁就會消左大部分人聲(但係有時都會消唔到)   
然後再開多一條line錄音就得(禁紅色圓點錄音)
作者: hihijack1992    時間: 1-2-2011 19:04
我用AudacityPortable錄音 旦錄完之後 要用番AudacityPortable 先得 用千千唔得-。-
作者: fa241716    時間: 12-5-2011 17:54
點解會無人問點上傳歌..我想問呀,上完點引用佢地,唔該晒還有甚麼上傳網

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://ent2006615wsw.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2