查看: 6471|回復: 59
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[殭屍大全] [原創] 殭屍大全 - 別墅風雲 (Chateau)- 完整守位教學

小弟想搵呢個圖既攻略,唔知點解睇唔到,話要咩板主先睇到...
由於小弟覺得個場都幾好玩,但係又好少人開場
所以打左呢篇野,同大家分享下,希望大家會玩下呢個場
小弟係c場既nub(詳見簽名)(其實小弟玩咩mode都咁nub:lol),唔識跳躍技巧
咩long jump,high jump,weird jump,count jump,multi count jump都唔識
正係識doodle jump
所以如果各高手有咩更好既跳法去到守位,或者有咩不足之處,請指教
本"攻略"只係反映個人意見,可能同大家既意見有差別,請見諒

唔講咁多,開始"攻略"
#1 守點1-10(basic)
#2 守點11-15(advanced)
說明...去到守位既難易度同安全度以10分為最高
橙色→=目的地
紅色→=行過去
黃色→=跳過去
綠色→=疊人/C上
藍色→=TK上
紫色→=配合C彈跳上
粉紅色→=需要用疾跑/藥水/疾跑+藥水跳過去

0.

難易度=1 安全度=1
可能只有小弟先會去呢到
到達方法:..........
破法:......

上面果個"守位"只係玩野家陣先係正式介紹守位:loveliness:
1.

難易度=2  安全度=5
c4 b點既上層...呢個位唔算難上...好多人都會上呢到
要注意唔好企太出,個高度睇落d c捉唔到你,其實係有機會...
小弟試過c用王暴走係下低偷到雞...點知俾人屈掛-.-
到達方法:a)跳上2個守點之間既石,要跳去左面守點先跳到去右邊守點
破法:i)同a,另外可以係下面試下偷雞

2.

難易度=3  安全度=2
守位1既延伸,貼屋頂行就ok
不過呢個位真係太唔安全,下低太多位置可以俾c捉到...
到達方法:a)跳左守位1行過去
破法:i)同a       ii)係1邊屋頂既下面跳去旁邊,當隻c跳到最高點果陣有好大機會捉到

3.

難易度=3  安全度=4
tr home左邊...呢個位有2-3隻c黎既話都好快玩完...
到達方法:a)跳上最低塊石,之後跳上"入口"上面,再跳上一層     b)守位左面入隻窗,可以行過去守位<---thanks k1a
破法:i)同a      ii),iii)係守點既後面用疊c方法/c彈跳上     iv)同b

4.

難易度=1  安全度=6
呢個位好多c都會遺忘...有時守係到4min都無事
就算有c見到,都有好大空間俾你繞返出去
到達方法:a)行去tr home......
破法:i)同a

5.

難易度=a):4 b):6  安全度=5
都幾多人守既位...看似安全,事實上個桶遮住哂個視野,有c係下面你都可能察覺唔到...
到達方法:a)最多人用既跳法,跳上去之後禁實w,等到上到為止...
b)跳上桶前面突出果舊野(2邊都得),然後用少少平移技巧(類似long jump)跳
破法:i)同a ii)同b,呢個方法破人類極為有用,因為人類好多時睇唔到呢個位
iii)真係無辦法就係側邊用c彈跳上...疊c就唔好la;P

6.

難易度=4  安全度=7
唔知點解覺得呢個位好安全,因為上面個空間細
就算c跳到上去,都會減慢速度...守呢到最好用彈c槍
呢個位都算係c唔易察覺到既位...
當然有好都有壞...因為移動空間極之有限,一見到會整跌你把槍既c就...:lol
到達方法:a)跳上下低舊石,要注意下低塊石係斜既...會跳得比較難少少,再跳上守點
破法:i)同a      必要時就疊c上...

7.

難易度=1  安全度=6
同tr home差唔多,都有幾多c遺忘...呢到有更多出口可以走,另外可以企係側邊,俾c發現既機會更低
到達方法:a)行去ct home...
破法:i)同a

8.

難易度=2  安全度=左:7 右:5
呢到唔知點解真係唔算太多人守...因為屋頂左邊條路窄,所以多幾把機槍係可以守得好好
如果屋頂右邊無果2隻窗其實都唔係唔守得...當然可以向好果邊睇
你俾c追果陣可以行出果2隻窗,再入返下層果2隻窗玩游擊
到達方法:a)無咩好講,直行 其中一條路係上左旋轉樓梯後向前行,就會見到呢個地方...
破法:i)同a      ii)由屋頂右邊2隻窗入黎

9.

難易度=5  安全度=6
呢到都多人守,基本上都係用m1887/雙子果d架la
但係講真...次次見到d c破呢個位都好似有困難咁...
到達方法:a)係條邊助跑,去到邊既盡頭就跳...
破法:i)同a      ii)係守位前面既窗入面用旋轉跳      iii)係守位下低有個好細既空間,用c彈跳上去(tips:用c彈之前跳幾下,睇下有無撞到頭)

10.

難易度=6  安全度=左:3 右:2
其實呢個所謂既"守位"可以skip左佢=.=
ct home附近 因為本身要tk上/疊人上,而且位置太低...
右邊書櫃既死角優勢完全用唔著,左邊書櫃都話有得行下頂到一陣...
到達方法:a)tk上 如果有2個好心幫你上既話,抽cbox la:loveliness:
破法:i)疊c...如果係守位果個企得太出既話,2隻都夠...
回復

11.

難易度=8  安全度=8
本身唔難跳,難在要搵個好心人幫你上...
上到去有好多延伸既跳位,有c黎或者疊c果陣可以跳去第2個位避下

到達方法:a)疊人上去矮d果條柱,再跳上前面條柱,可以再跳去上面其他既位置
破法:i)同a      ii)用c彈跳上去...要視乎守果個係咩位,搵1個佢睇唔到既位置跳

12.

難易度=藥水+疾跑:2 疾跑:5 藥水:6 無藥水/疾跑:9  安全度=8
個位都好多人守,可能因為有藥水/疾跑既輔助下個位易跳...
c都要遠距離先跳到去守位,同倉庫外面個藍箱有d相似
個守位幾好守,只要係c跳到中途果陣射低佢,隻c起碼要10秒先上到返黎:lol
要注意守位外邊既2側,如果有c跳左過去都幾麻煩
tips:後面既牆可以疊人上去

到達方法:a)有藥水+疾跑既路線 b)有疾跑/藥水既路線 c)無疾跑/藥水既路線
破法:i)同a,如果用普通c,可以係d人見你唔到既範圍外先用暴走,入到去即跳
ii)同b,跳到細三角形個位就可以睇時機突擊      iii)疊c...好少見到會用呢招

13.

難易度=疊人:5 tk:7  安全度=9
其實小弟以前都以為可以1條友用疾跑+藥水係左邊樓梯上=.=定係小弟既技術問題呢...
呢個位唔多人上,因為無咩人留意...有人留意都無咩人合作...
但係一上到去就正la,基本上有散彈槍既話d c都好難破到!詳見第2幅圖
到達方法:a)最少有1人幫手疊其他人上去,真係唔得既話就疊2個      b)tk上
破法:i)疊c上      ii)如果係女c/暴走既c王可以直上
tips:如果係tk場可以tk上左果條友

14.

難易度=9  安全度=9
tk場既守位(唔會有人走去疊人上掛),守到既話都可以話等完場
個高度同倉庫疊c上燈位既高度差唔多...
如果唔係因為tk場先上到,呢到安全度基本上係爆燈:lol
到達方法:a)係燈下邊tk條友上去...
破法:i)疊c上...疊人又唔見咁合作      ii)用c彈跳
details
企係第3級果到,之後放個c彈係第3級既中間位置到,然後助跑,就爆果陣起跳(呢d要自己feel下)
捉到時機既話就會上到

15.

難易度=a路線:9 b路線有藥水+疾跑:9 b路線有藥水:10  安全度=10
呢個位如果係1年前到跳既話,d人唔係話你高手就係掛=.=
但係家陣已經多左人識跳,每次入32人場都會見到1-2個人識跳(其實咁係好定唔好...)
不過事實上,跳到上呢個位既人都真係唔簡單啊
如果你camp住起跳果2個位既話,99%win硬
而呢2個跳位,以小弟觀察比較多人沿a路線跳

到達方法:
a)唔識點講...類似airstrafe既野,詳請睇下低短片
b)向左旋轉跳,有疾跑比較易跳,無疾跑既話會比較難跳
破法:
i)同a      ii)同b      iii)係b點起跳位c用彈飛過去(tips:小心跳果陣頂到上面)
tips:i同ii跳左上去屋頂可以用long jump跳去對面
轉載短片:跳法

無疾跑跳法(0:50-1:07,注意首歌有粗口)

延伸

係大約黑線既位置到會有野頂住左...可以旋轉跳過去
只要其他c唔用c彈既話,安全度就更高

未知守點

上面有條突出左既木條...有無人上過去

總結:唔知點解會咁少人玩呢個場...係唔係因為無好似倉庫墮2既水路呢?
另外個場夠大,而且走既路線多,玩游擊都ok既:handshake
希望小弟既分享會令大家對呢個場有興趣
最後,要sorry2樣野,第1,小弟文筆差同指示可能唔夠清晰
第2,小弟開頭講左個唔好笑既爛gag
如果閣下信左doodle jump係cs既跳躍技巧,恭喜閣下伏已中:loveliness:

多謝大家收睇:loveliness:歡迎大家俾下意見:loveliness:
回復 支持 反對

勁人,我唔多玩呢D場,多謝你既攻略,支持原創!!
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

11.

難易度=8  安全度=8
本身唔難跳,難在要搵個好心人幫你上...
上到去有好多延伸既跳位,有c黎或者疊c果陣 ...
whoami123 發表於 3-6-2011 23:37

首歌咩歌黎??我聽到[舒服]既日文,同埋個英文聽唔清楚,咩歌聽到我O哂嘴
回復 支持 反對

首歌咩歌黎??我聽到[舒服]既日文,同埋個英文聽唔清楚,咩歌聽到我O哂嘴 ...
caesar007 發表於 4-6-2011 00:35

2段片都係轉貼既...剩係知第2首就係叫fxxk(粗口)
回復 支持 反對

回復 4# 新槍手
多謝讚賞:loveliness:
回復 支持 反對

2段片都係轉貼既...剩係知第2首就係叫fxxk(粗口)
whoami123 發表於 4-6-2011 00:51

呢個地球真係咩歌都有= =,片入面戈個軍團都好似好勁咁wo~~
回復 支持 反對

唔多玩e個場
原來有咁多個守位
不過都支持
回復 支持 反對

其實呢D場少人玩係因為太無聊,人地倉庫好易就記曬D地方,地圖細,好易玩遊擊,呢D地圖太大,玩唔到
回復 支持 反對