打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 簡單分析新部件

有無人測試過光束範圍同攻速+冷卻呢兩個部件?

我自己用落好似無咩效果咁
回復 支持 反對

有無人測試過光束範圍同攻速+冷卻呢兩個部件?

我自己用落好似無咩效果咁 ...
tszchun95 發表於 30-3-2014 14:43

光束範圍比波波先有D用(肥仔熾)冷卻比射後硬直大既武器有用d(追彈,SR沙殺比/殺帝擴散炮)
回復 支持 反對

回復 11# tszchun95

呢2樣以前同依家都係一樣. 其實你咁問應該之前未用過呢2樣?

如果係光槍呢類中距+範圍係冇乜用, 主要用係粗既光束/光束波, 例如我用AR S高達 3武真係亂射都會中.

冷卻方面, 以前機槍類都起碼要5以上先叫明顯, 何況現在只加得3. 但係你想光槍連射手感好D都可以用.
回復 支持 反對

回復 7# 〝小趙﹏*

當然玩到, 最快的S拳機都只有178機動

e.g.新安洲(光束斧) http://www.sdgundam.cn/unit/11072?search

54/178x100% =30.3%

1個神部件已+30.3%, 以前强襲4個部件最多都係+到約30%

回復 支持 反對

回復  〝小趙﹏*

當然玩到, 最快的S拳機都只有178機動e.g.新安洲(光束斧) 54/178x100% =30.3%1個神部件 ...
billson 發表於 30-3-2014 18:27

用F91做例子,佢機動126 (54/126)X100%=42.8%點解仲要慢過之前4個強襲型部件加27%既F91?
回復 支持 反對

回復 15# leepopo

F91今次更新 推進速度大幅改廢左ma, 但其它大部份機無改
回復 支持 反對

回復 1# billson

這次大更後, 部件的攻和防都平均弱化了, 回歸到攻速、冷卻、回彈、射程, 以及 攻防附加效果上

當然, 速度強襲型的機動型部件依然是強勢, 包剪機的弱噴很明顯可以有所改善, 而拳機在加噴後再次成為左右戰場的力量

如果不明白港服部件說明的新手, 漫貓的說明十分清楚
漫猫SD敢达强化部件模拟器 http://www.sdgundam.cn/unit-part-emu

1. 攻擊型, 重點是 無視盾技 和 前方會心, 其他部件相同可以無視了

2. 防禦型, 重點是 最少傷害, 其他部件相同可以無視了
3. 機動型, 大部份拳剪包機體都合用, 無論是2機動加推加噴、減消耗、二段跳、無限跳都十分實用, 大更後依然強襲吧

4. 平均型, 重點是 無視盾技 和 受傷時SP+15%, 量子化00系機體才比較實用

5. 任務型, 不是沒人打任, 而是沒任務副官就插不到這個PARTS, 癈了

新部件改善了包機的弱機動、弱噴和起手慢後, 終於打到 A+ 啦~!

回復 支持 反對

回復 17# dragoonkwok

你係咪裝左攻擊型部件??
回復 支持 反對

部件數量會唔會少收過頭,之後個個都係屈死幾種部件還可以玩d咩
回復 支持 反對

用F91做例子,佢機動126 (54/126)X100%=42.8%點解仲要慢過之前4個強襲型部件加27%既F91? ...
leepopo 發表於 30-3-2014 19:06
回復  〝小趙﹏*

當然玩到, 最快的S拳機都只有178機動e.g.新安洲(光束斧) 54/178x100% =30.3%1個神部件 ...
billson 發表於 30-3-2014 18:27

我以前SR新安洲用4強襲 LV9 X2 LV10X2
LV9加近中攻同推進速
LV10加近中攻 推進速 同埋移速
新改版用咩部件先有以前個推進速度?
回復 支持 反對