查看: 20774|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] (無聊呻)老玩家新手技術的生存空間

由開服不久玩到現在(雖然唔係成日得閒打),經歷過解一星期才解到任拎A突擊高達圖的日子……但技術和團戰能力仍停留在新手階段
玩死亡多數0殺0助,努力去打仍經常被人罵掛機
為了改善自己的不濟,有去看不同的入門教學(如小鹿教室),也有入公會和拜託一些資深玩家教導簡單技術,例如甩刀、收刀、蜻蜓跳、半自動和走位……
但礙於小人資質愚鈍,學無所用……到現在同公會人打都係同機必被秒,街場打就單挑必輸、團戰總是跟不上大隊……
上戰紀/樂古睇d高手視頻,剩係睇到個個又勁又唔知點解可以走位走到唔會點比人打……睇完都知學到d乜……
有時打到自己都好忟……明明以為自己好鍾意高達、好鍾意隻game,打親都輸,又要被人鬧,都唔知為乜
有段時間為暫時滿足自己既成功感,去任頻開d easy任打……但而家任頻都冇人了
而家越來越少上SD……最後,可能變成日日打單人任宇宙戰算……
回復

技術差去玩下常規戰,好過死競送人頭
我都係0殺0助無技術老玩家
乜野甩刀,瞬狙識用過,但依家已經唔識用,刀法、槍凖仲差左
手描更加無試過
有時係咁輸,轉房又再玩
自己知有盡力打就夠
回復 支持 反對

要打得多 熟手先得
電腦設備要好 打機畫面唔順你好難玩
點為指熟手? 基本上你行路飛行既動作你都會自然撳掣
撳掣頻率要快d 如果你一心想享受隻game 每個動作都係有諗過 有信心先夠膽做 就會太慢 會比人屈
要玩得熟手 你享受高達對戰之餘 你感覺到人機一體 基本上你腦裏面諗到就即刻做 唔好怕開槍 唔好怕射唔中 而唔記得左射
唔好描到好準先夠膽射 玩得多就準架喇
玩個人任務可以練手描 打移動目標
我都係咁捱過黎
都6年喇 估唔到我陪左隻game 6年
回復 支持 反對

回復 支持 反對

要打得多 熟手先得
電腦設備要好 打機畫面唔順你好難玩
點為指熟手? 基本上你行路飛行既動作你都會自然撳掣 ...
freedom040542 發表於 6-12-2014 04:51 PM

唔講都唔覺6年
一直以為4年
回復 支持 反對

我都係0殺0助無技術老玩家
乜野甩刀,瞬狙識用過,但依家已經唔識用,刀法 ...
tappy 發表於 6-12-2014 16:47

唔明你所講咩'技術差去玩下常規戰,好過死競送人頭'

唔通常規戰又唔會送人頭?
回復 支持 反對

回復 6# vid2jr

有時死競唔好彩,一命比人圍毆死,二命中SP死,咁咩都學唔到
如果再慘D,D房係高手向,人地見你技術差,秒左你兩命先,除左比人話雷隊友,仲會唔知自己做緊乜
打常規至少有多D時間比你熟習下兩方打法,仲有機會執下雞,放SP救隊友/輸出,好過白送頭比人草SP
回復 支持 反對

嬴輸真係無咩所謂,打機既野自己開心就得了,技術走位既野玩得多就有。

如果打機都咁大壓力,又要理埋人地點諗,咁不如直接放棄online game好了。

講番鬧人既問題,sd 不嬲係咁,你當時運高睇唔到得了。(講黎講去又係贏就功勞歸自己,輸就懶晒隊友,自己玩遠程機就鬧隊友唔衝,自己玩近戰機就鬧隊友唔back up, 亂倒地,龜縮,etc。)

反正都零包容, 更加唔使理佢地,樓主想玩就玩,最緊要自己開心。
回復 支持 反對

弱者為何要戰鬥?因為要變得更強!更強!
我們能戰鬥並生存下來,是因為我們是弱者!
回復 支持 反對

槍凖其實唔重要,而加啲人好少有射得準
走位其實唔重要,唔識就圍住個場4條邊走,最少唔會比人爆菊
技術其實唔重要,帶紅閃就得
最後講到底…… 玩sd靠天份
回復 支持 反對