收起左側

[綜合討論] [原創]職業攻略

Originally posted by Nathaniel at 2006-7-24 12:59:

未用過唔好推測
80s夠殺
3倍殘酷的武器
如果重唔死換4倍
我試過4倍殘酷阿修十字軍2萬4多
必殺
有u波惡波另計

你淨係 80str  1int嗎 ??

還有..什麼是未用過唔好推測..
回復 支持 反對

3倍殘酷的武器
如果重唔死換4倍

我覺得殘鐵錘同3殘鏈錘阿修的數值機乎只是差百位數字=口="
我的果個就是這樣
王冠INT+2、+10既3殘鏈錘、史靴+20%SP
STR85、INT91、DEX65,加天賜用阿修打一隻獸人戰士由75XXX至81XXX
而用4殘既鐵錘就由76XXX至81XXX,都是多百位的數值。
如果我用鐵錘就會插3殘1礦好了。

還有阿修羅不是計這三樣資料所得的嗎
ATK+MATK+SP
回復 支持 反對

阿修好像不計魔攻的..
回復 支持 反對

是哦!剛剛去天野睇左阿修的計算方法
ATK x ( 8 + SP )+追加攻擊力
回復 支持 反對

Originally posted by ~亞榮~ at 2006-1-21 18:18:
超魔係一個屈機勁,魔攻,魔防都高既職..
好多招都好勁..好屈..
但係衰在唔多血同埋防唔高,但係pvp team打or打王 攻守城有超魔就好好多..
超魔既招評分
以下係我認為大家應該學既招

咖般塔音 必學 3x3既地領效果..最正係可以頂走個地領.. 俾8分
重力原野 睇下你喜歡..係5x5內既怪一秒扣千二 唔理人防 打王 攻守城有用 俾8分 (放左就唔行得 等死咩- -)
吸魂術 唔建議學..學黎都係衝等用..多sp想俾智者玩死咩= =仲要禪心LV 5前置點 太哂點 俾4分
魔力增幅 必學 30秒內加魔攻50% 正爆..我俾10分
魔擊術 重力原野既前置點 如果係學重力就學..唔學重力唔建議學= =因為冇乜用 俾3分
念力連擊 建議學 25%令人咀咒..同埋唔太食點 俾7分pk 你會唔會對人用呀-.-)
火柱攻擊 唔建議學..因為呢招唔可以起別人地下放== 俾3分
火之獵殺 冇用招 前置點招 俾1分
隕石術 唔建議學..攻係高..同埋有效果..不過呢..好大機會整唔中人- - 最多打王用 俾6分
雷鳴術 必學~130dex可以勁推人= =推到唔知去冰都得..同埋冰雷人都好勁~ 俾10分
怒雷強擊 睇你中唔中意..就算學我只會學lv 1..因為魔攻變化唔大..作用整到人地郁唔到 俾6分
水球術 必學..+智者用呢招=無限阿修,衰在多血既人加得切血 俾9分
冰刃之牆 咖般塔音前置點 不過本身都有用..可以攪到人地唔可以前行 俾6分
霜凍之術 冇用招..用暴風仲好 俾1分 (專們用來打d刺客出來 等人隱/偽裝唔到)
暴風雪 必學..中3次即冰..馬克唔計~仲要500%魔攻..俾10分
地震術 唔洗學啦== 不過用其他法仲好  俾3分
崩裂術 你中意啦..不過我認為學呢招不如用重力.. 俾6分
泥沼地 必學..超魔互p靠呢招 俾10分
禪心 冇用..點sp你pvp都唔會唔爆水下話?!俾1分
心靈爆破 唔洗講..冇用 俾1分
聖靈召喚 魔師掛機招..轉生唔學..學念力
暗之障壁 必學..又其pvpv打武宗用呢招可以屈~平時打怪都有用.. 俾10分
石化術 建議學 石化火箭好勁嫁..俾10分
火狩 有用..學 俾8分
火箭術 學左石化就學10lv啦 俾7分
火球術 冇用..唔好學俾1分
火焰之壁 唔建議學pvp d人都唔會衝入去啦= = 俾3分
冰箭術 學黎做前置得 俾5分
冰凍術 學..因為pvp唔一定要用暴風..單p用呢招唔怕打到其他人..俾9分
雷擊術 一句講哂 有雷明要佢做咩 俾1分
雷爆術 一句講哂 有怒雷要佢做咩 俾1分雷爆matk多過怒雷 但係怒雷範圍大d

而我個超魔就學以下幾招學爆的
火箭 石化 暴風 魔增 雷明 水球 念連 泥沼 冰凍 暗壁 火守 咖般塔音  重力
其他學既都前置點..咁點就岩岩好夠點了~~
大法我只學了暴風 重力 因為認為有呢2招都夠..加上怒雷+隕石太食點..所以冇學
屈招有 石化+火箭 冰凍+雷明 泥浩
加點方法
DEX 99+34 連天賜 EQ 70JOB
VIT 48+7 70JOB
INT 88+27 連天賜 70JOB
血有7813 魔攻有639~1110
SP 2662
用以下EQ 平果 紅娃盾 火槍長靴 阿修絲衣 U劍披 雙傑

PVP技巧
打武宗 只要起自己格度放暗B就OK~有雷明推OR石化火箭 冰雷 你喜歡(人地唔識用猛虎?? 正確應該係先對自己放暗壁 最好係角位(唔會比人彈走)如果你比人猛虎左就用1雷鳴推開再補暗壁/直接係你後面3格放暗壁/對自己放暴風1 再行番入暗壁入面OR走佬)
口口口口武口口口口
口口口口巫口口口口
口口口口口口口口口
口口口口口口口口口
口口口口暗口口口口

打超魔 鬥快放泥沼 OR直接冰雷 都OK~
打智者 其實冇咩機會WIN~只係咁多個職最有機會WIN智者既 只希望對方冇穿不死衣OR馬克E再石化火箭(人地用馬克 你就可以試試用5LV暴風打佢 應該擋唔到)
打聖殿 又係一定要起佢打你之前用暗B 再慢慢屈佢 不過一P一好難打死佢..因為血高魔防又高 水球有機會打死既 不過你只要控得好唔會死
你可以石化-->兩個雷鳴(可以3個)-->魔增-->再10暴風-->如果冰左-->魔增-->雷鳴
                                                                       -->對佢再用暴風雪
                                                                           (先前最好用shift+右鍵指一指佢)
如有唔放心可以用冰牆但唔好封死佢 暴風會吹唔到要咁
口口口口口口口口口口口
口口口冰冰冰冰冰口口口
口口口冰冰聖冰冰口口口   暴=暴風雪的位置 (咁放佢就唔會走位)
口口口口口暴口口口口口
口口口口口口口口口口口
口口口口口巫口口口口口
口口口口口口口口口口口

打神射 用泥沼 神射即變左嫩B~同埋佢小血.冇人型盾..所以好易屈 只要有泥沼就OK
打騎領 建議唔好1P1= =因為又係打唔死佢既 水球有機會既(用打十字既方法)
打詩人.舞者 冰雷 石化火箭 如果2樣都屈唔到就只推雷明吧 不過記住用左泥沼先 總之佢冇咩機會打死你
十字刺 呢個煩喇= =你放暗B可以擋爆刺 可以擋致命音投 不過佢用心靈你就冇咁一半血..AMM..都係泥沼吧= =(e個時候 你可以狂用霜凍 佢埋唔到你身 如果遠距用無影牙就用崩裂打佢出來)
創造者 嘩= =火煙平你死更= =冇乜機會WIN呢個職.. (讚成 有u波除外)
神行太保 睇下佢抄咩招  同埋神行多數唔會1P1..所以放心
神 官 打不死,.不過你都有機會屈死佢囉//
神工匠 呢個呀..暗B囉..其實超魔可以WIN到神工匠..睇控制啦...

紅字全屬本人意見
絕不是挑戰板主
回復 支持 反對

咁樣音速剌又點玩呢???
打大佬夠唔夠打=3=?
點解爆剌唔用洞敏加2點ago唔好咩

[ Last edited by pcboy on 2006-7-28 at 03:35 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by ~亞榮~ at 2006-1-21 18:18:
呢度係俾大家討論/講出大家既經驗
講得好會加分..可重覆

我講超魔先啦

超魔係一個屈機勁,魔攻,魔防都高既職..
好多招都好勁..好屈..
但係衰在唔多血同埋防唔高,但係pvp team打or打王 攻守城有超魔就好好 ...

呢個真係有幫到好多人去玩超魔既
不過呢 經過我係私服既試玩呢 其實崩裂唔係廢技來既
崩裂係可以對刺客 對流氓既一招必用技來
因為係係地打上去 所以對隠匿 有用 係地形魔法 打到偽裝 同埋 暗影追縱
不過係公服既話只好用3lv 因為 公服用5lv 吟唱好慢

Originally posted by 周星星123 at 2006-7-22 01:41:
之前我玩私服有試過下玩武僧,分享下,唔岩唔好怪我

武修多數人都會玩阿修,因為一下秒殺
但係武僧本身血唔多,易死
而阿修本身攻擊力極高,差唔多任何人食一下都死(除左十字軍同騎士)
我係私服用左兩日時 ...

其實呢個都係1個好貼來既 不過呢 int1 真係唔夠 致小要有30int 先得 如果唔係太低攻la
仲有 v 太高都係唔好 因為鍊金呢個職ar
如果係係str 80 dex99 vit 應該會有70左右既好似 如果加30入int  vit 都仲有50 都仲有12xxx~13xxx血左右la
dex因為真係太高la 而str 太低 所以要補入str 8x連加成到10既倍數就得既la
我係私服既配點唔同你  因為佢有貝雷傑卡 所以係個私服既配點我唔同你地分享la

[ Last edited by 明友仔 on 2006-7-28 at 03:39 PM ]
回復 支持 反對

Originally posted by 明友仔 at 2006-7-28 15:29:

呢個真係有幫到好多人去玩超魔既
不過呢 經過我係私服既試玩呢 其實崩裂唔係廢技來既
崩裂係可以對刺客 對流氓既一招必用技來
因為係係地打上去 所以對隠匿 有用 係地形魔法 打到偽裝 同埋 暗影追 ...

總之 希望幫到你地^^
當然要大家去努力地改變啦
回復 支持 反對

點解冇人教我點玩=3=76樓=3=
回復 支持 反對

音速刺係唔係ja係音投刺呀
str99
dex連加成100就得會加少少攻
其它vit
回復 支持 反對