查看: 23417|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 1轉法師教學* [ JIMI出品 ] =)

W0W...我都無玩幾個月MS喇,,
無計喇..上到中6 特別忙..又要應付AL
所以..唯有放棄..點知佢出左HK版
搞到我又唔知點好..不過我既目標都係AL*
為左令到D新手熟悉D隻GAME..
所以身為老手既我[ 僧侶老手-V- ]
決定幫一幫D新手喇*

要做法師 要有心理準備
HP全部職入面最低
而MP就係全部職入面最高

玩法師既首要條件就係係揀人果時
要擇到力量敏捷4,4
智力幸運幾多都無所謂
因為智力同幸運你遲D都要加

建議係8lv前將幸運加到11先
當然..玩法師梗係以智力為主

法師比其他職係早2LV轉職既 其他職業係10LV 而法師就係8LV
絕對唔好以為咁樣係件好事 因為法師係以魔法攻為主
係1-8LV果時都係以物理攻為主 所以 升得激慢 特別係6-8LV果時
唯1既技巧 亦姐係我地行家所講既 [ 扑怪 ] 不停扑不停扑 扑到8LV
或者你可以選擇解任務..詳細既任務..就等其他老手向大家介紹喇

建議升LV法

1-8LV 扑蝸牛/解任務
8-16 LV 打綠水靈
16-21LV 打豬
21LV-31LV 去解綠水靈任 解到31LV就完

建議升技法

首先 1轉法師係有以下呢6個技能..分別係 :

[ 16級 ] [ 10級 ] [ 20級 ] [ 20級 ] [ 20級 ] [ 20級 ]

由於1轉既升技次序非常重要 若然升錯既話 建議重玩

[ 升到1級 ] >> [ 升到5級 ] >> [ 升到10級 ] >> [ 升到20級 ] >> [ 升到16級 ] >> [ 升到20級 ]

[ 萬勿升級 ] * 因為係廢既

至於點解廢呢..我就要解釋1下喇

叫做魔心防禦 目的係將MP轉化成為HP既代替品
當你使用呢招之後 怪物所扣你既HP 有部份就會轉會扣MP
呢個技能係打王既時候係一定要用 [ 建議平時打怪唔好用 因為好食MP水 ]
而呢招 行家亦稱佢為 補命招 因為法師既HP係最少既
你唔用呢招既話 俾王打1下 99.99%死

叫做魔力之盾 目的係利用MP去強化物理既防禦
但係點解我會揀升魔心而唔升呢招呢 ?
當魔心升到20級既時候 無記錯係會將大約80%既傷害
當HP損害轉為MP損害 試問 魔力之盾可以做到嗎!?
就以其中1隻王為例 扣你2000HP
用魔心既話 可以將1600HP轉為扣MP 而HP只扣400
用魔盾既話 HP點只扣400 ? 扣1500都嫌少喇

所以 老手既話 一定係升魔心 即使係僧侶呢D補血職 都會升魔心 唔升魔盾

最基本既法師教學就教完喇 玩遊戲 梗係要自己去摸索下架喇
樣樣都講晒俾你聽 倒不如我玩埋..RIGHT? 若然有興趣既
咪同D行家一齊傾下 你會發覺學到好多野*
第1步就幫你行左喇 之後既路 就靠你喇!

若然大家有問題既話
歡迎係度發問 我會盡力去為大家解答

評分

參與人數 2樂點 +40 收起 理由
遊俠翔 + 20 分數增減
+ 20 原創教學, 列入精華另加入置頂連結

查看全部評分

回復

jimi兄又重出江湖 a__a
快d黎港版做我專用祭司 a_a!!
回復 支持 反對

草兄=) 我要讀書麻/_\ 如果唔係我都想玩
1年半後 要入U .\/.! YOYOYO!
回復 支持 反對

應該要提醒埋佢地要開左隻劍士賺錢先 如果唔係冇水錢升lv慢到喊
回復 支持 反對

原帖由 asd0123456 於 7-10-2007 19:50 發表
應該要提醒埋佢地要開左隻劍士賺錢先 如果唔係冇水錢升lv慢到喊

=) 岩..不過我果時8LV 有3000幾蚊 都夠我玩 XD
回復 支持 反對

jimi 入左ms  就吾走得0.0''
嘻a0a"
回復 支持 反對

原帖由 【疾﹏風】 於 7-10-2007 20:51 發表
jimi 入左ms  就吾走得0.0''
嘻a0a"

-0-' 咁屈我架...不過我真係好掛住ms/_\
我既僧侶音速衝等 xd!
回復 支持 反對

話說我應該(?)是第一次玩ms...
要怎樣加ap點?
回復 支持 反對

原帖由 惡魔M仔 於 7-10-2007 22:09 發表
話說我應該(?)是第一次玩ms...
要怎樣加ap點?

呢隻game同其他game唔同..
係造人果時..係靠擲骰子..
強烈建議你擲力量同敏捷係4同4
可能需要一段時間..但係你照我咁做既話..實無死
之後既每1lv..就有5點..首先係8lv前將幸運加到11
其餘既加晒智力

回復 支持 反對

原帖由 *JIMI``]] 於 7-10-2007 22:19 發表

呢隻game同其他game唔同..
係造人果時..係靠擲骰子..
強烈建議你擲力量同敏捷係4同4
可能需要一段時間..但係你照我咁做既話..實無死
之後既每1lv..就有5點..首先係8lv前將幸運加到11
其餘既加晒智力

無記錯d裝好似有幸運限制?
我唔記得左點加?
好似係換裝前果一lv要加5點luk?
現在流行全魔法師嗎?用衝了書加幸運的浴衣(?)

回復 支持 反對