查看: 34198|回復: 46
收起左側

[綜合討論] [原創]鏢賊之路[新手向]

好似好耐無發過教學帖囉. . .
咁就等我再發一個啦
um. . .依次我講既主要職業係. . .
飛鏢賊仔喔
點解講依隻職?皆因小弟玩日版玩緊鏢賊呢. . .
因此睇過好多文章 好多好多都很有用
今次我就自己打番dd出黎分享下啦
新玩的玩家 要好好的看下去
一起成為出色既鏢賊喔!

----------------------------my name is 分隔線--------------------------------

首先 先說一下開角色吧
先把能力掉至 Str    4
                   Dex   x (x即隨意)
                   Int    4
                   Luk   x  (x同上)
轉職要求 : 角色等級10
               Dex 25+

而鏢賊分3類
1 - 全幸型
2 - 高幸型
3 - 裝備型
依3種有咩分別 依家就解比你聽

第1種 - 全幸型
可說是有錢人玩意 沒錢的不太建議(雖然還可以= =)
全幸賊 睇個名就知係全部AP加晒落Luk到啦
不過要玩之前請注意一下. . .有沒有足夠金錢應付
果D變態既裝備. . .無錢的話 走這條路可是會很坎坷喔
但記得就算是全幸賊也要將Dex加到25喔
不要問我為何 . . . 因為1轉要求. . .
全幸賊在初期真的很強. . .
裝備方面 都是以浴袍 雪鞋 楓武為主
初期最好以雷鏢以上既鏢最好啦

第2種 - 高幸型
顧名思義就係將少量AP投資在Dex上
而其他則投放在Luk上. . .
依隻賊幸比裝備賊高 但比全幸的低. . .
但唔緊要 因為佢係高幸 所以有Dex去換裝備
Dex加到70-80就好 不要太高喔
其他都點在Luk上
小弟就是玩這種啦A"A
可以用較少錢在裝備上. . .[主要是說前期不用投放大量金錢]
適合無本尊既人玩

第3種 - 裝備賊
看上去就知 Dex跟裝備加就是. . .
不過不太建議玩這隻 這隻比全幸還要. . .
因此 我不太詳細說明啦. . .

總括而言
(100級以前計)
強度排列 : 全幸賊 > 高幸賊 > 裝備賊
(100級以后計)
強度排列 : 高幸賊 > 全幸賊 > 裝備賊

----------------------------my name is 分隔線--------------------------------

再說就是說配技能點方面了
先說1轉(雙修都適用)
有好幾種點法. . .
我自己就是. . .
幻化20
距離8
隱身10
咀咒3
雙飛斬(?!)20 (掉2鏢果招)

亦有人是. . .
幻化10
距離8
隱身20
咀咒3
雙飛斬20
這種點法
幻化在2轉時有淨點數再加
而次序是幻化3(忘了3還是4會出距離) > 距離8 > 雙飛斬20 > 幻化10or20 > 咀咒3 > 隱身10or20
如果有錢的 可以試這種 雙飛20 > 幻化3 > 距離8 > 幻化10or20 > 咀咒3 > 隱身10or20
怎麼點就看兒你自己了

再來是2轉了
都是有幾種點法. . .
我自己是. . .
鏢熟練度3 > 爆擊30 > 極速6 > 鏢熟練度19 > 速激6
之后就不知. . .(還沒玩到這麼后= =)

練等地點 :
1-10級 請呆在新手村打嫩寶和藍寶升解解任(出了新手村效果差很多)
11-15級 可以用鏢掉姑姑寶貝(賊城左手面一格) 又或者弓手村左手面一格
16-18級 可以打肥肥和緞帶肥肥了
18-21級 綠姑,刺姑吧(綠姑可以往弓手村左一格最上層打很快呢)
21-31級 刺姑+屍姑 = 螞蟻洞. . .
21-31級 超級綠水靈任務 都可以
31級以后要自己看看喔
本人玩日版就打姑姑神社的烏鴉升的 . . .
暫時升到40都仲係果到打. . .
暫時到這裡. . .

以上的都是我自己既建議啦
都是那一句 沒有最強配點 只有最強玩家(在其他地方抄來的= =)
下次將會開一個裝備篇喔
說到這吧 再見!

評分

參與人數 2樂點 +50 收起 理由
遊俠翔 + 20 分數增減
+ 30 支持原創.

查看全部評分

回復

高幸用少錢怎會比全幸強 ... -__-
回復 支持 反對

因為到後期,全幸賊既裝備拳攻擊會比較低@@
如果計同一d裝
兩個都有10攻手
唔著裝(著唔著都無分別)
全幸用信玄
高幸用卡拳
攻擊高好多

PS:樓主打黎都無用,你打d野根本就係錯,,,高幸只係要少少錢?唔好講少啦- -
回復 支持 反對

用卡拳要谷50~60既敏 ...
點都要動用成億既裝 ... 點會少錢 .. " 仲話for新手
回復 支持 反對

原帖由 我係new手 於 24-10-2007 16:05 發表
高幸用少錢怎會比全幸強 ... -__-

哎呀. . .
對不起= ="
講少左d就有人誤會左. . .
用錢少只係一開始既事. . .
到后期 當然都要捧R下去沖裝啦. . .
唔係就算隻人點樣點都好 都唔會勁得去邊架嘛. . .
我指既係 一開始唔洗投放大量資金去沖勁裝用. . .
而唔係到后期都用未沖過既裝= =""

對不起 打少左d野
多謝提供!

仲有"我係new手"大大好似有點激動. . .
新手向意思係篇野為新手打 比新手睇
而唔係話佢到有1億都仲當佢新手囉. . .
我都係打到3十幾級無打. . .
係比新手參考
怎麼人總要在雞蛋裡挑骨?
打依篇野係比新手比較一下 該玩邊一個方向
你話要1億仲叫新手向?
當你有1億你仲係新手麼?
如果係你走運囉 新手有1億
那就去買個神裝就好啦

回復 支持 反對

玩職不是看自己能力的嗎-__-"
回復 支持 反對

看能力= =!?
唔係完全唔睇能力
只不過係 攻擊力高低 唔係在於能力值. . .
即使係同一個級數同一點數的角色
那要用咩來分高低?
就係裝. . .
但係新手時的確係唔洗用咁多錢
我想說的就是這樣
回復 支持 反對

死囉...我係裝備咖...
回復 支持 反對

加到幾多= =?!
未過80有得救. . /.
過左就. . .
回復 支持 反對