打印 上一主題 下一主題
收起左側

新仔買psp,有咩要留意~

其實佢靜雞雞幫你改佢地都唔知既...
不過睇下佢地肯唔肯姐..
多數都肯..因為有錢邊個唔賺-.-
回復 支持 反對

大家唔該幫幫手~
今日係黃金買左部psp厚機,有好幾樣野都唔明~
首先,果個店員已經幫我改左機,佢叫我返屋企格式化左張卡,但係我想問點解格式化改卡呢?我係用usb ge~
格式化完點入game呢?我想入iso既game落張卡度~
仲有,我係網上dl左個game既save係壓縮檔,點樣入落張卡度?
仲有,我唔知我部機係咩版本,點睇?
希望大家能盡快幫下我~
thx~
回復 支持 反對

回復 12# 的帖子

格式化果到我冇做過..
so教唔到你

其你我pm你知囧
廢事係到講囧

回復 支持 反對

原帖由 FcTo~ 於 2-2-2008 17:58 發表
大家唔該幫幫手~
今日係黃金買左部psp厚機,有好幾樣野都唔明~
首先,果個店員已經幫我改左機,佢叫我返屋企格式化左張卡,但係我想問點解格式化改卡呢?我係用usb ge~
格式化完點入game呢?我想入iso既game落張卡度 ...

= =厚機.......不明白為什麼你會買厚而不買薄
剩係內置記憶體,厚版32mb,薄版64mb,load game都load快d
令外,省電功能已經加強左,再者依家好多薄機的電池賣(唔記得多左幾多,不過應該係幾千的)
原本用薄機玩都唔會太快用晒d電,自己另買一些更大容量的電池,百無一害

另外方向製同埋OX果d製係好禁好多,再加多有av out的插孔,淨機價價錢比厚版平100蚊.........

仲有你張卡係唔係套餐跟埋??你要開psp,記得插埋張卡
例如揀photo果個圖案,禁『下』方向制,會有個類似記憶卡的圖案,之後案三角形
再禁information,睇下MagicGateTM : XXXXXXX
XXXXXXX係唔係SUPPORTED,如果唔係就一定假卡

format的話去system setting,揀一個叫format memory card就可以

既然你都買左,唔怕同你講,假卡都唔算驚,因為假卡都可以玩到
最怕佢係賣一d硬降厚機比你,依d厚機唔一定係二手~

歷史:
由於sony不斷出新版本version,令到一些新手買機時已經買入最新version既psp
當時最新的為3.11版本,部機只要係3.03就可以用umd軟降
咁係3.03以上果d係唔係唔可以玩翻版呢,唔係!!!!
可以用硬降方法,原理係拆開部機換走某某零件,然後合返好就完成
但係好大機會變磚頭,起果陣時不知有幾多人走依條路,搞到佢地後尾要比錢維修
而果陣時有好多店舖都有『硬降機』,之不過半年後由於新的軟降方法推出
『硬降機』就冇人再提
回復 支持 反對

原帖由 [H]kasonsky 於 3-2-2008 10:52 發表

= =厚機.......不明白為什麼你會買厚而不買薄
剩係內置記憶體,厚版32mb,薄版64mb,load game都load快d
令外,省電功能已經加強左,再者依家好多薄機的電池賣(唔記得多左幾多,不過應該係幾千的)
原本用薄機玩都 ...

主要係因為果間鋪厚機係比薄機平$200~
回復 支持 反對

回復 12# 的帖子

開機---->設定---->主機設定-->memory stick格式化----->ok!
入game咪down隻game後放入iso個file到lo

評分

參與人數 1樂點 -10 收起 理由
Keroro -10 邪道

查看全部評分

回復 支持 反對

如 果 你 改 唔 到 機
咪 問 下 你 d f d , 佢 地 親 戚 識 唔 識 改
我 個 f d 都 叫 佢 表 哥 幫 佢 改
回復 支持 反對

大把人都講邪道野la- -又見扣其他人- -教人format 張卡都有罪嗎-3-?
算...呀仲有....想知道張卡係真定假卡,check下支援magicgate就知!
如果係unknown就係假卡!
(你扣我分又好唔扣我分又係都算啦)
回復 支持 反對