打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 楓之谷打字彈game(之前整過仲有問題ge請入, 已有解決辦法)

我想問
呢d問題係咪剩係玩game時發生?
如果係咁, 問題出於game度~
我唔敢建議太多suggestion
不過係我, 我會試下重裝ms
安裝方法為...
setup.exe--->按右鍵--->相容性--->tick返以相容性模式執行這個程式: 選擇window xp sp2--->套用
安裝完後
遊戲icon度用返上述方法~
如果你o地係用視窗版泥玩
要係開視窗版個exe檔度用返上述方法

如果唔係game問題
可以提供一下你個vista係咩版本?
聽人講好似upgrade左去sp1用唔返
回復 支持 反對

將程式永久轉做XP相容性方法

使用者在使用新一代的微軟作業系統Windows Vista作業系統時,除了感受到更精緻的視窗介面與嶄新功能外,最為困擾使用者莫過於目前軟體及程式的相容性還來不及追上Windows Vista作業系統的支援性,造成部份軟體相容性上有無法匹配Windows Vista作業系統的問題。

在這方面微軟已內建準備了兩個程式,協助使用者儘量讓舊程式可以立即使用在Windows Vista作業系統上,分別是
【程式相容性助理】【程式相容性精靈】。這兩套程式最大的差異在:

1. 【程式相容性助理】會偵測較舊程式中的已知相容性問題。在Windows Vista作業系統中執行較舊的程式之後,它會通知您是否有問題,並在您下次執行程式時協助修正問題。如果相容性問題很嚴重,【程式相容性助理】可能會警告您或封鎖程式使其無法執行。另外【程式相容性助理】是自動的 Windows 功能,會在其偵測到有相容性問題的較舊程式時執行。使用者無法手動去調整其判斷與相容性。

2. 【程式相容性精靈】則可手動調整用來模擬舊版 Windows 的行為。某些較舊版的程式可能不能正常執行或完全無法執行。如果針對舊版 Windows 撰寫的程式無法正確地執行,可以透過使用【程式相容性精靈】來變更程式的相容性設定。

注意:防毒程式、磁碟公用程式與驅動程式並不適用【程式相容性精靈】來變更程式的相容性設定,請勿用來調整上述程式。

使用者也許可以透過Windows Vista 的【程式相容性精靈】來讓舊的程式或遊戲在Windows Vista作業系統上執行,該程式僅提供相容模式並非完全執行舊程式都沒有問題,請依照下列步驟啟用【程式相容性精靈】。

1. 請按下鍵盤的Windows使用鍵
+ R,開啟執行視窗。

2. 請輸入“ mshta.exe res://acprgwiz.dll/compatmode.hta” 字串,並按下『確定』鍵執行。

3. 此時會啟動【程式相容性精靈】。

4. 可以選擇舊程式來源。 

5. 請選擇需要調整的程式。

6. 選擇該程式相容模式。

7. 給予舊程式調整權限。

8. 程式設定完成會開始測試(本例以Nero燒錄軟體為範例)。

9. 程式可以正常執行會顯示於螢幕上。

10. 完成所有設定。

11. 有些舊程式即使經過調整仍有可能無法正常使用其功能,請前往程式製造商的網站,查看是否有程式的更新。

轉至 ::: http://www.synnex.com.tw/asp/fae_qaDetail.asp?topic=&%20 group=&parent=&classifyid=01997&seqno=19241& %20vendor
回復 支持 反對

都係唔得...
跟住D步驟之後...
XP版速成無法顯示係右下...
但設定就有...
姐係用唔到XP版速成-.-
回復 支持 反對

我想問
教學4呢,我無a15.tbla同234.tbl  le兩個file wo....yyy??
係咪要貼上嫁??

回復 支持 反對

原帖由 KinG楠 於 19-3-2008 18:25 發表
我想問
教學4呢,我無a15.tbla同234.tbl  le兩個file wo....yyy??
係咪要貼上嫁??

係呀
vista係無呢幾個檔ga
貼上就得la
如果你電腦有呢個檔ge話就replace左佢la
回復 支持 反對

基於樓上有許多人依然無法解決打字問題
所以本人親身format左部電腦  (<-----其實根本就想format左好耐= =...)
點知用返同樣方法
真係如樓上所講
打字一樣都係有問題
相信應該係本人upload比大家個file有誤
我一陣會edit返第一個post
e家比返第2條links你o地download個file (我會係第一個post度edit)
做法都係跟返我教果個就得la
多多不便...敬請見諒[[bao_40]]

PS: 第二個post =羊=
佢講到可能唔係細明體
本人岩岩format部機用返自己個file泥整
點知同佢一樣, 都係整到唔係細明體
但係咁樣都係無法解決個問題
download返我岩岩post果條link試試
如無意外整到係細明體o既話就成功左la=)

回復 支持 反對

跟住D步驟,XP版速成無法顯示係右下角個到,點搞?
回復 支持 反對

唔明你T6果個步驟洗唔洗解壓縮先放落system32?
回復 支持 反對

我用緊windows7,都有咁既問題
不過用唔到呢個,,裝左之後都用唔到..
請問windows7點解決??
回復 支持 反對

我用緊windows7,都有咁既問題
不過用唔到呢個,,裝左之後都用唔到..
請問windows7點解決??
tony1285 發表於 5-8-2009 17:59

我win7冇問題: o)
回復 支持 反對