查看: 3474|回復: 12
收起左側

[綜合討論] [半原創半轉貼] 基本弓箭手 1-30 練級同技能介紹

呢排無咩野做咁無聊又放假,於是我就無無聊聊咁打左呢篇野出來啦。 =3=
查實,我由國際版公測既事候已經開始玩了。我第一個職業就係弓箭手,只可惜,我第一個職業d技能點同能力點都點錯晒˙˙˙搞到我要重新開過另外一個新既弓箭手~之前個個都已經玩到六十七級。之後個個最後都玩到七十八就無玩了。我只想分享我的心得同經驗(同埋搏加分 xD)˙˙˙ 廢話小講˙˙˙開始啦 =]]

一開始就當然要給新角色一個帥帥的名子,然後就開始擲骰仔啦˙˙˙狂禁粒骰仔直至你見到以下能力值
█力量 : X*
█敏捷 : X*
█智力 : 4/5**
█幸運 : 4/5
* X = 抽到咩都無咩所謂,因為唔會影響你轉職個陣時。
** (唔記得叫智力定智商)
*** 一樣野,敏捷到十級就應該多過二十五 ( 力量要自己LVL + 5)
**** 這是一個白手興家的弓手來講

好了,抽到以後就開始楓之谷的奇換旅程啦=〕
一開你會入到一間小屋∼做晒裡面既任務,如果唔清楚可以按“q”看看未開始的任務。千萬唔好唔記得做某d任務,因為離開左楓之島就無辦法返去做任務啦!以下是一至十級練級地方∼

1-- 4: 嫩寶狩獵場i
點解唔係一開始個間屋仔打d小石球呢?因為小石球雖然唔會扣hp,但同嫩寶一樣咁多生命值,而且嫩寶比石球多三倍exp~怳且d嫩寶都唔會打到你好痛姐@_@

5 – 8 :
開始做任務~

菇菇寶貝個任務只要搵一只好孤獨的菇菇寶貝逼佢埋牆角然後開始施暴˙˙wakakaka@_@

9 – 9 . 75% : 到弓箭手訓練場i
一定要搵個多人打既弓箭手訓練場,你去最低層將每一隻嫩寶打一次xd自自然然就會有人幫你打了∼每隻一經,計起上來仲快過搭飛機阿
9.76% - 9.99%好了∼來維多利阿港個陣應該接左個任叫“弓箭手之路”(好似有300經拎)∼去搵轉職教官轉職啦

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
遊俠翔 + 40 整埋2轉詳細d 加多60

查看全部評分

回復

霸王箭
技能效果 = 攻擊中可一定比例使用致命性一擊
評分 = *****

評語  = 我覺得每一個弓手都應該滿呢個技能,因為滿左之後攻擊力可以達到200%而且發動率有成40%!

集中術
技能效果 = 攻擊中可一定比例使用致命性一擊
評分 = ****
評語  = 之前講果 ... 滿左之後會比滿左既精準強化高4個命中率AND迴避率

斷魂箭

技能效果 = 發射強力的箭矢,對敵人造成較大的殺傷力。
前置技能 = 精準強化LV3
評分 = ****
評語  = 呢個屬個人喜好,詳盡看下面

二連箭

技能效果 = 一次射出兩枝箭,向怪物發動兩次攻擊。
評分 = ****
評語 =  呢個屬個人喜好,詳盡看下面

我地依家看看由惡霸阿步的文章 ...
原帖由 惡霸阿步 20-5-2008 04:33 PM 發表
斷魂、二連要視乎你係乜野情況
先至可以比較到高 /
以正常打怪
二連會比斷魂高
因為二連有兩次抽到霸王而斷魂只抽一次
但打王黎計
斷魂會比二連高
因為王o既物防較高
二連每箭會獨立計兩次防
而斷魂就會計一次防
簡單為例︰你正常攻擊數字二連每箭平均值800, 而斷魂有1400 (點解唔係800x2, 因為抽少一次霸王)
但假如王物防減少300
即二連 = (800 - 300)x2 = 1000傷害
斷魂 = 1400 - 300 = 1100
而普通怪物防低
減少傷害亦相對地少
假如小怪只減少50
二連 = (800 - 50)x 2 = 1500
斷魂 = 1400 - 50 = 1350
(以上數字純屬例子)
(
總括而言,二連打小怪較好、斷魂打王較好,所以平時練功主要打小怪,即是升二連較有利﹚

看完 ... 應該對弓手的技能有更深入的認識 ...
回復 支持 反對

====================================================================================

我地呢到開始講關於練功地方啦

10 - 15 = 一直去弓箭手訓練場i打怪啦(一二三層)

16 - 19 = 呢個時候就應該可以應付弓箭手訓練場i所有怪物啦∼咁盡情killlll啦=〕

19 - 21 =去肥肥海岸

點去? 首先去三叉路左手邊就會有一堆草
去到d草禁上就入到去啦

21 - 30 = 呢到我真是想不到去哪兒練功∼唯有去pq(組隊任務)點解?因為你無咩錢阿=〕pq唔系用得太多錢∼獎品又豐富∼

====================================================================================
好對唔住 ! 我連左貼 .. 無辦法唔咁做 .. 太長了 !
好啦 ... 我之後先再更新啦 ... 要溫書啦 o__O 後日考中史 ... 要背書, 死得 -_-"

我希望可以幫到大家啦 =] 我之後可能整個 1 - 70 添 ... 看看有無時間啦 ^_^

特別感謝 .. 虛華 .. 樂古 ... 所有楓谷的朋友 =] 謝 @_@
回復 支持 反對

點解10lv要25力[[onion_56]]
力量到十級就應該只係1lv數值
力都係升到要換武前幾lv先開始加
弓手就要點本身lv多5力既敏,弩就幾lv就點幾敏
回復 支持 反對

原帖由 殺你 於 14-6-2008 05:03 PM 發表

唔該晒 =] 改左啦
回復 支持 反對

原帖由 殺你 於 14-6-2008 17:03 發表

未睇過最初version 唔知佢點寫
10lv 25力
主要原因係因為要拎全職武器去打怪物
而唔用箭去射怪物
全職武器 不外乎劍 / 矛 / 棍 等
全部靠力來提升攻擊力

通常10 - 15~18左右都唔用弓
因為攻擊數字太過渣
用埋身武器打會較著數

弓手要o既力量  = lv  + 5
弩手要o既力量  = lv
係要建基所用o既弓/弩
最初果幾lv 唔係用箭/弩o既時候
所以低級會加多d 力
回復 支持 反對

我想問呢...肥肥海岸咁多豬...點先唔會打到D豬走過泥-   -
回復 支持 反對

原帖由 zero0128 於 17-6-2008 05:57 PM 發表
我想問呢...肥肥海岸咁多豬...點先唔會打到D豬走過泥-   -

我個人認為弓手在肥肥海岸會比較上難可以唔會打到D豬走過來 ...
因為弓手一同隻豬近距離就會用弓打佢 ...
所以我覺得最好就一隻一隻咁打
打完一隻先好打第二隻
回復 支持 反對

原帖由 BrYaNcHeUnG 於 14-6-2008 15:33 發表
19 - 21 =去肥肥海岸

點去? 首先去三叉路左手邊就會有一堆草
去到d草禁上就入到去啦

唔係草
係黃色的花叢  -3-

回復 支持 反對

咁哩個好啲
回復 支持 反對