查看: 5701|回復: 32
收起左側

無左宇宙會係點?

我成日係度諗~
1.如果無左宇宙,會係點?
會唔會係黑蚊蚊一片咩都無,咁果個黑蚊蚊既空間又係咩呢?
定係其實宇宙之外,仲有其他宇宙/地方

2.新增..頭先見人問,所以想問下!
宇宙既盡頭係咩點?係一幅(長)?定係可以通去其他空間?

3.我地係地球望出去宇宙,會有好多星星/星球
  但係宇宙盡頭格離,望去宇宙盡頭又望倒d咩?黑蚊蚊?咩都無?

別外想問下你地信唔信有尼斯湖水怪?
我就相信有既...
因為呢..有好多人都話見到and照左尼斯湖水怪,雖然好有可能講大話and假既
但點解咁多湖/海/河唔作,係都要作尼斯湖....
又見唔人地話 維港有水怪-,-

(如果有講錯唔好插,解釋比我聽就ok)

評分

參與人數 1樂點 +7 收起 理由
守衛~朗 + 7 原創內容

查看全部評分

回復

一個質量為0既東東,你估下會點
回復 支持 反對

假設宇宙之外還有物體,那宇宙消失只是我們這個宇宙滅亡
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

你要知道宇宙是什麼一回事

宇宙現今好像還在脹大,如果宇宙外是有東西的話,我想遲早會被宇宙吞食

而且宇宙不知是否一直存在,也許跟本從沒【開始】過,

即是宇宙跟本就是一直存在,從來不需什麼【開始】就直接存在

其實呢,這種問題的確很需要大量幻想力去想像,這種問題人類摸著頭皮也很難找到答案

說實話吧,我都想知道宇宙是否一直存在,

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
守衛~朗 + 8 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

其實宇宙係咪無限大,如果有限,咁到左盡頭又係咩,一幅牆?
回復 支持 反對

6# -終場ソ使者-

- -又係喎!!如果唔係一幅(長)
咁唔通係可以穿去其他宇宙/空間?
回復 支持 反對

其實宇宙係咪無限大,如果有限,咁到左盡頭又係咩,一幅牆?
-終場ソ使者- 發表於 2-2-2009 20:54

又一說法是無限大,但現今既科技跟本很難了解宇宙

是怎樣形成宇宙定還是宇宙一直存在,這就是人類很難了解的難題,而且科學的理據並非100%全對

一幅牆可能是吧,也許宇宙外還有一個更複雜的宇宙
ps:本人只是幻想,無需當真

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
守衛~朗 + 5 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

宇宙唔一定好大 話唔定有好多異次空間  加上如今我地科技能力弱 不一定可以完完全全可以了解得到宇宙既空間同生物 因此我們只能做個比如同幻想

尼斯湖水怪 我都相信有 由於海咁深 我地都唔一定知道有什麼生物存在 尼斯湖水怪話唔定係一隻深海生物 因此有都唔出奇 話唔定海再深D 會有比尼斯湖水怪仲恐怖既生物都有<<, 以上只是個人比如 請不如太相信=]

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
守衛~朗 + 8 很好的意見

查看全部評分

回復 支持 反對

回樓上

我認為宇宙是非常之大,

單計算宇宙的【半徑】也有「100,000,000,000」個銀河系,即是一千億個銀河系

其實太陽系只是銀河系五千億個星系中的其中一個,而宇宙中更有數之不盡的銀河系

所以我認為宇宙是無限大還一直在脹大,

至於異次完空間
我想人類還是在想像階段吧,也許三角洲跟這說法有關係吧
回復 支持 反對