查看: 5407|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

-Did- 陳奕迅熱播新歌 - 七百年後

關閉 [複製鏈接]

不多言了,聽過的,未聽過的,都請評論一下這次的作品吧

↓另外兩首[H3M]既歌
不來也不去
今天只做一件事

曲: 柳重言  
詞: 林若寧  
編: C. Y. Kong
監: Jim Lau / Davy Chan / C. Y. / Eason

你那太空艙   能夠發出金色的光
我廢置一方    抬頭便會為你守望
一天天摧迫生活在現代化
繽紛星空拋低我寄存繁榮垃圾缸
多得你原諒我骯髒

送你破黑膠   廉價發出歌聲依稀
送你破燈泡   便宜地照亮你天地
一箱卡式帶一直沒落仍能回味
那套舊文藝戲
生生不息的悽美愛情逾越物賞跨過世紀

文明能壓醉   情懷不衰  無論枯乾山水
舊時年月投入垃圾裡   你我一起同居
仍然能送你   兒時玩具
老地方抱著一起安睡
七百年   潮流裡   瞬息過去

棄置那棵花   容我帶它的根歸家
送你這棵花  來懷念已逝去初夏
漆黑的星體花葉樹木無從留下
你會在流淚嗎
花開的沙丘滋養我們貧窮地方優美似畫

老地方抱著一起安睡
七百年   潮流裡   建築統統破碎

天天進化熱潮已記不起
用霓虹去建設歡喜
雖則你我被每粒星唾棄
我們貧乏卻去到金禧

老地方抱著一起安睡
七百年   隨年歲   記憶老去

仍然有你的忠心愛侶

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
leaoardo + 20

查看全部評分

回復

唔夠氣...下次每唱一句前吸一啖氣"
尾音可以靚d...咬字開頭ok,,中段開始有d  lum..
兒時玩具  升key升得太快..令你之後果句flat左
音準ok..
加油sup
回復 支持 反對

咁快聽左既-0-"
我會再努力架啦[[bao_28]]
回復 支持 反對

1分40果度做咩走晒音呀._.
有好多音都唔準
第三段 仍然能送你   兒時玩具 老地方抱著一起安睡
兒時玩具走晒音..老地方應該用真音/混合音, 唔應該再用假音啦..
回復 支持 反對

1分40果度做咩走晒音呀._.
有好多音都唔準
第三段 仍然能送你   兒時玩具 老地方抱著一起安睡
兒時玩具走晒音..老地方應該用真音/混合音, 唔應該再用假音啦.. ...
朱古力哥哥 發表於 29-3-2009 09:36

小弟唔係陳奕迅,又點可能粒粒音都跟足呢[[bao_27]]
回復 支持 反對

樓主可唔可以sd七百年後既去人聲版比我牙.. 我cut唔到, 唔該
回復 支持 反對

樓主可唔可以sd七百年後既去人聲版比我牙.. 我cut唔到, 唔該
roy.3. 發表於 29-3-2009 14:33

用cool edit pro 一按個制就得架啦啵~[[bao_14]]
回復 支持 反對

用cool edit pro 一按個制就得架啦啵~[]
didvid 發表於 29-3-2009 15:07
我唔識用cool edit pro cut ...
唔知禁咩制,, 我係用goldwave cut 架, 但係唔知點解係呢隻歌cut唔到, cut左會成首歌無聲
回復 支持 反對

我唔識用cool edit pro cut ...
唔知禁咩制,, 我係用goldwave cut 架, 但係唔知點解係呢隻歌cut唔到, cut左會成首歌無聲
roy.3. 發表於 29-3-2009 16:26

呢2個都係同一個software黎姐..好似係舊版同新版既分別
你會唔會按多左次voice cut丫?
回復 支持 反對

9# didvid adobe audition 先係 cool edit pro既新版, 我就係用呢隻錄歌, 但我唔識用呢隻cut
我係用goldwave cut
回復 支持 反對