查看: 19889|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有冇人教我唱高音

我一到高音就唱到好辛苦
eg.良心有愧
我之前個d到唱到,但一到[良心有愧  原來隨便錯手]呢d高音位喉嚨就會好辛苦
係咪我唱唔到高音定我用錯方法唱
回復

我教唔到你-.-
回復 支持 反對

用共嗚音黎唱or半假混音 方式去上...
回復 支持 反對

咩叫共嗚音= =

仲有我一用假音就會好震(我唔係緊張= =)
同埋大聲唔到
回復 支持 反對

你假音會震因為氣唔夠  試下放鬆自己  向個肚到出力

另外唱高音唱唔到 可能係你音域問題 想自己音域廣d 可以揀d自己音域以外高小小既歌練

練練下就會唱到了-,-
回復 支持 反對

半假混音??
回復 支持 反對

要唱高音...震既話可能係氣差D._.
丹田運氣\﹏/(無視PLZ)你可以試下用假音上上先._.
一係慢慢練下音域都可以的說
回復 支持 反對

F
我假音好高, 但唔假就好低
回復 支持 反對

首先,音域就每個人來講雖然都有唔同,但係係一定有得練既,首先要確定練習既方法正確先

1.吸氣一定要夠深,用力既位置係你既橫隔膜度(即係所謂既氣聚丹田)
2.條頸同下巴位要放鬆,即係打呵欠個陣既狀態,咁先可以唱倒真正柔和既高音
(防止你又扯住個喉嚨唱,請你用手輕輕(o年)住喉嚨前個塊肉試下唱,如果喉嚨有明顯既擴張or收縮即係錯左)
3.口盡量張大,因為可以有助open你下巴個位置

以上就係唱高音既技巧

點練呢?

都係個個傳統方式 do re mi fa so la ti do
每唱一次升一個key直至你感到有困難就要停,再唱就會傷倒音帶,跟住慢慢慢慢加上去就ok
當你唱到高音既時候,頭頂既位置會有少少暈暈地既感覺,即係人地講既頭腔共嗚,係無事既

所以跟住上面既步驟係確實地令你唱倒高音既
(小tips:當你唱高音既時候盡量諗低d,例如你鞋既位置.)
(小tips2:唱高音既時候試下坐低個人)
回復 支持 反對

首先,音域就每個人來講雖然都有唔同,但係係一定有得練既,首先要確定練習既方法正確先

1.吸氣一定要夠深,用力既位置係你既橫隔膜度(即係所謂既氣聚丹田)
2.條頸同下巴位要放鬆,即係打呵欠個陣既狀態,咁先可以唱倒真 ...
[H]andyreon 發表於 12-5-2009 10:07 PM

頭腔共嗚....咁易咩...你上到去頭腔共嗚都唔會問你點唱高音啦[[bao_34]]
回復 支持 反對