查看: 3420|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他教學] 為何和隊友交換槍 卻沒有後備子彈?

轉貼自台灣某論壇

我知道了!!
各位在玩疆屍模式時 是否曾經跟其他隊友互換槍呢??
是不是 一拿到 就會說: [咦?? 怎麼只有30發??]

各位大大  我知道為甚麼了!!!

假設隊友A跟隊友B互換槍  設A為M4A1  B為SL-8
互換後彈夾還是一樣 是滿的!!
為什麼??  解--- 因為兩支槍 所使用的子彈 是一樣的!! (5.56)
所以彈夾才是滿的~!

如果A為AK-47  B為AWP  彈夾就會是空的!
AK=7.62  AWP=.338

所以囉  想跟隊友換槍 請先問一下 子彈是否一樣!
(螢幕右下角  顯示總子彈數量旁 有寫彈藥口徑)

感謝~感恩~

感謝G 142184546549  大大 指教修正

補充: 所有槍 子彈的口徑
5.56步槍 (CT):
M4A1ˋAUGˋFAMASˋSCAR
5.56狙擊(CT):
KRIEG 550
7.62步槍 (TR):AK-47
5.56步槍(TR):
IDF(Galil)ˋKRIEG 552ˋXM8+XM8強化
7.62狙擊(TR):
SVDˋD3/AU-1(G3SG1)
7.62狙擊CT/TR: SCHMIDT SCOUT (輕狙)
7.62步槍CT:強化SCAR
5.56步槍CT/TR:  F-2000ˋ龍紋K1Aˋ搖滾貝斯
5.56狙擊CT/TR: SL-8審判之眼
-------------------------
.338 狙擊 CT/TR:
AWPˋTRG-42ˋ鷹眼M200(CS中是.338)
真實鷹眼M200是.408
(CheyTac M200 狙擊槍)
-------------------------
9mm衝鋒CT/TR:   
SCHMIDT (TMP)
MP5
4.6衝鋒CT/TR: MP7 A1
5.56衝鋒 CT: K1A
.45衝鋒CT/TR:KM UMP45     TR英格倫 MAC-10
5.7衝鋒CT/TR:ES C90
--------------------------
5.56機槍CT/TR
M249
7.62機槍CT/TR
MG-3ˋM134 Mini-Gun
5.8機槍CT/TR
QBB-95
---------------------------
12口徑散彈CT/TR  TR:USAS12
LEONE (M3)
LEONE YG1265 (XM1014)
閃靈獵手M1887
----------------------------
9mm手槍 TR: 9X19MM (Glock)
.45手槍CT:KM.45 (USP)
.357手槍CTTR:228緊緻型
.50手槍CTTR:
DEagle 夜鷹 (沙漠之鷹)
左輪手槍
9mm雙槍TR:.40 Elite 槍神雙槍
5.7手槍CT/TR:FIVE-SEVEN
-------------------------------------

8/11 新增 M24狙擊槍 CTTR
口徑有 7.62 x 51毫米
.338 Lapua Magnum
.300
(因為還不知道CS中會是甚麼口徑,真實的有這三種)

原來是這樣的
所以下次和隊友交換槍時
先看清楚自己是用什麼子彈吧
回復

關咩事丫,你枝槍既後備彈係你個人身上

你同人地換用同一種子彈既槍緊係有彈啦

例如:你枝槍係m4,人地果把係sl8

你得60粒,人地有90粒

你同一地換左sl8咪又係得60粒

人地把m4就有90粒
回復 支持 反對

關咩事丫,你枝槍既後備彈係你個人身上

你同人地換用同一種子彈既槍緊係有彈啦

例如:你枝槍係m4,人地果把係sl8

你得60粒,人地有90粒

你同一地換左sl8咪又係得60粒

人地把m4就有90粒 ...
卓§ 發表於 31-8-2009 01:55

點會呀
彈頭一樣 後備彈都會一樣架
你鷹眼換人地awp
你:10/60 人地:10/60
回復 支持 反對

之前有人講過下
我睇唔明
依家睇得明啦^^
回復 支持 反對

講起換槍真係火都黎
今日玩D2一般汁到把awp
我自問又狙唔叻
所以係下場個時,用把awp換M4
之後有個人話肯換俾我
咁我就張把awp扔俾佢
佢攞左之後,唔好話m4,MP5都唔俾把我
雖然果個人係勁,不過無品都咁,勁黎都無用
佢個名我就唔講喇(想知PM我)
回復 支持 反對

轉貼自台灣某論壇

我知道了!!
各位在玩疆屍模式時 是否曾經跟其他隊友互換槍呢??
是不是 一拿到 就會說: [咦?? 怎麼只有30發??]

各位大大  我知道為甚麼了!!!

假設隊友A跟隊友B互換槍  設A為M4A1  B為SL-8
互換 ...
iampidan 發表於 31-8-2009 00:33

n年前post過
仲要係我原創
不過冇左...
回復 支持 反對

:loveliness:原來系咁thx
回復 支持 反對

回復 2# 卓§

傻,人地係話子彈口徑,唔係子彈數量,睇清楚先好回post , ok??
回復 支持 反對

子彈一樣就ok喇 :D
thz
回復 支持 反對

咁詳細既
回復 支持 反對