打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] .::§ - 十大門派 心得及戰法交流 - §::.

武當派 ...

... 真的要練好熟 ...

因為血少 ...

不過
如果說血少防低是弱處

那麼
如果打上血精石, 用外防石加強防禦又如何呢 ...

或者
把攻擊推得更高
回復 支持 反對

我係玩丐幫的.但係我唔知係咩裝應該上咩石 請指教-0-
回復 支持 反對

於其他論壇看回來

如果有錯,請大家發言一下,但是不要因為這篇小小的文章發起罵戰啦!

這篇是有關於 峨嵋的攻略
「峨嵋」
特徵:天龍八部「唯一」一個補師職業,自天龍創始.一直深受可愛的MM和俊俏的GG歡迎。       [->包括我啦^W^]

優勢:補血技能,放大技能的強大,令峨嵋在前中期(70前)十分吃香,後期的團P是大家的黑名單第一號殺手,但是不論團P,單P,還是野戰,45級補血技能「清心普善咒」的續戰力, 昭君姐姐的技能「昭君出塞」更是個可怕的放大傷害技能。  迷:都快走了,還要講癈話

潛能建議:體力,因為92神器的14%令峨嵋每點一點體,就有57滴血,多三千血真的很有用

衝等(全門派適用):1-4等在大理做任務,之後到劍閣做任務,劍閣最後一個任務是"修羅小鬼",先留下不作,因為食了藥都會不夠打,而這時候你已有10級有多。

回大理城學新手技能(好像應該有4封/5封推薦信),學習順序是:外防>破綻>初隱>燃阱>要害>內防>內攻/外攻。

到峨嵋入門派,換新的裝備,升到11等,走到下面的傳送點去打修羅小鬼,再去大理趙天師接"再一次打怪"的任務,並把能交的任務都交完,之後到無量山把所有任務做完,最後再回大理城學新手技能,完成所有對話 打怪及 抓寵任務。

出發洛陽,把敦煌 寶藏洞 嵩山的任務都完成,這時你己經20級以上了。找幫會和師傅,因為幫會每天都有個+攻的buff,有師傅會有經驗值加成。接著去西湖做任務,要小心有瘋子亂殺人。

接著再回大理,找段惡人做一次任務,為的是拿飛煌石。再去倉庫員旁找材料商買5個枇杷,然後去洱海做任務,到了33/34等就卡住,沒任務做。這時候,門派任務和刷新手棋就變得很重要。

因為這時侯就要開始點心法,峨嵋要優先點的就是第一 三 五本。每天去劍塚刷怪刷內單,晚上刷棋,做門任,一直到40等。當心法第一 三 五本40級以上,第六本點到30 ; 就開始回洱海做任務, 之後是雁南 龍泉 ,一直做場景任務。不要忘了每晚都要刷棋 做門任......

50等,第一個重要的分水領,場景任務不在重要了(做場景任是為了錢和裝備而且)
要換一個梅花鏢,學 耕種 采藥 采礦 門派藥學。每天都去升這些生活技能,而之前的完整內單就有用了,因為門派藥學4級升5級需要熟練度。而晚上依然是刷棋 足球 門任 刷古,直到全部生活技能都升到5級/6級 , 等級則要龜到65等,心法1,3,5,6 全衝到60。

哈哈,又一個峨嵋面世了。65等的峨嵋 要弄一隻高血祭北極熊了。
刷3環 足球 棋 門任 幫任 刷秦。快速衝到85等,再把心法點到全80。最後是刷新3環 3環 鏡反 儲6符打92神器,刷鹽湖怪,因為有未監定90武,可以監出90雙完,又可以賣材料攢點小錢。

裝備 石頭 打法分析[100等前]
全能型峨嵋:(建議)
92神器
90兔耳
全自制

省錢型峨嵋:
90峨嵋全套
80峨嵋全套
全自制

石頭打法:練等型   [ ]<--第四孔
武器+腕:屬攻 減抗(4級) 命中 [屬攻]
暗器+鏈:血寶 屬攻 抗石 [屬攻]
六防具(衣肩手鞋腰頭):血寶 外/內防 抗石 [抗石(建議)/黑寶(建議)/內防/外防]
2介2符:屬攻 貓眼 命中 [屬攻]

如果玩pk,貓眼換成減抗
如果防具第四孔是打抗石,請把防具第二孔都換成內防
如果防具第四孔是打黑寶,請把防具第二孔都換成外防

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
榤奇 + 8 多謝分享!

查看全部評分

回復 支持 反對

"少林- 控技太小...團隊戰作用先有突出.."

吾係lor,少林=肉牆,又高血+高攻,30lv已經有1萬血(吾打石),又有被動技+55%外攻效果,基本上打2,3粒石,已經可以取代控技
再升d肉牆技,35lv單挑護寶神獸就夠.(我試過)

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
榤奇 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

本人九個門派都加入過`..
雖然唔算精於玩天龍`..
但希望都可以比到少少意見`
唔岩既話歡迎指教`..
但希望唔好對我太兇狠-3-`..
THX`

入返正題先`
本人玩得最熟既門派算係逍遙`

逍遙優勢係PK方面較強`
但如果要一個人升就好辛苦`..

逍遙係內功黎講血上限只係一般`..
但用氣就極快`..
因為逍遙技能冷卻時間極快`
而且大量既大範圍技能都用左佢地唔少氣`
所以PK時要注意氣方面的運用`

逍遙擅長克制近攻門派`..
控制既技能有`
八陣圖、侏仙陣、畫地為牢、驚濤駭浪`
但4招入面有3招都係近距離先可以發起作用..
只有畫地為牢可以遠攻`
所以PK時要適當運用冷卻時間短既凌波微步..

PK時`
個人建議先用畫地為牢`..情況係畫地為牢已命中`
之後用凌波微步行去敵人身邊`
先放侏仙陣、然後即刻再放八陣圖`
係畫地為牢成功之後`
心入面大約數10秒`
當時間一夠`
就將敵人引去陣既影響範圍內`

如果敵人係武當等內功門派`
建議一夠10秒即刻高山流水`
避免佢會用梯雲縱閃開`..
之後先引返佢去侏仙陣既影響範圍`

當呢一輪技能爆完後`
建議出溪山行旅`之後再出彈指神功等單目標技能`..
如果出哂技能而對方未死`
建議要用凌波微步遠離敵人`
之後再放八陣圖/侏仙陣等控制技能(因為畫地為牢冷卻時間較耐`未可以再出住)
最後再吸引敵人踩陣`
再出各招單目標技能`..

最後講下玩逍遙要注意既事項`
逍遙如果面對大量內攻敵人`
會處於絕對既劣勢`
所以逍遙PK應該要逐個擊破`

但相反面對有量外攻敵人`
建議用游擊戰術`
首先應放陣控制佢地`
後再屈16秒左右冷卻既凌波微步`
要令佢地難以接近自己`
先有勝算`

另外PK`
如果係面對峨嵋/天山`
絕對建議`
用洛神圖PK`
因為灼燒效果係絕對可以影響佢地運氣既時間`

相反面對`
明教/武當/其他外攻門派/高攻門派`
建議用大風歌`
因為可以令對手無咁易接近自己`
並有失明技能可出`

以上純為個人意見`
希望大家可以指點`
如果係好既話`
都希望可以加下分`.__.

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
榤奇 + 15 夠詳細! 用心回答!

查看全部評分

回復 支持 反對

之後講下天山既PK方面`

天山血少`
眾所周知`
氣都係一般`
天山只係適合暗殺/快攻`

天山PK比較容易`
最簡單就係一開始要先隱形`
之後係適當時候`
但敵人疏於防範`
就出蘭花點穴手`
先控制佢+定身`
之後`就要先出移花接木`
後出陽關三疊`
再雪花六出+梅花山弄`
等大量攻擊技能`
正常黎講`
目標應該已經無左好多血`什至死左`
但如果未死`
要注意移花接木狀態完之後要馬上用白駒過隙遠離敵人`
之後再幫自己隱`
如用柳暗花明等技能`..

當隱完之後`
先令對方鬆散`
再伺機進攻`

等到下一輪可以再用點穴/移花既時候先再進攻`
如果情況唔許可`
建議盡少同目標正面對碰`
或者用天地明滅`
先封佢2秒`
再用快攻方法屈佢`
如果最後自己血已經唔夠`
要盡快隱形/遠離敵人`
等到可以再爆移花/點穴等技能先再去進攻`

總之`..
天山要小心自己血既數量`
如果第一輪爆技未能殺死對方`
就要先遠離敵人再冷靜進攻`

最後`
建議天山PK時用融雪式`
因為可以極速遠離敵人順便隱形`
或者都可以用黎追趕敵人`

以上都係個人見解`
希望大家有機會指點下`
但唔鐘意既話都唔好太激動`=]
THX`

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
榤奇 + 30 有心了! 以後多多支持! 獎勵翻倍! ...

查看全部評分

回復 支持 反對

我想問峨嵋vs 武當  邊派比較強?
我是玩峨嵋但我同一個同lv同石的武當打!我比他打到冇得環手!當我可以打他時,我得返小小血!==
d人話峨嵋pk 是最強!我可能技術不到家吧!先至給人打敗!
請分析一下峨嵋vs 武當
thx各位大大
回復 支持 反對

本人玩天龍 相信大家打武當時都有自己1套連技 同大家分享自己既連技,
A1. 首先 1定開截拳 (a.+防 b.破劍效果太廢,+防仲好,而且+會心個招,時間斷cd長) 同+曬命中全抗玄抗
2. ,武當打人只要人地裝備無咁好都直接秒殺,但係 天龍全抗+玄抗差不多頂左50去+多1-2粒玄抗就武頂曬 so 打埋紅寶 應該秒唔到天龍(差不多lv 同石黎講)
B1. 宜家講點打,武當第1下1定攬雀,未開始之前狂按雪擁藍關,博中封穴,因為a佢同時掉攬雀可以燒時間,如果b佢慢手出唔到攬雀就連技(睇2)
2. 擋過2輪技後(or 1b),就係反擊既時間,放大,雪擁(1b應該cd緊),中就連,唔中放八門,少澤,商陽,肉擒故縱,1陽指,中封穴宜家放八門,靜影沈壁+平推,宜家佢應該就死,唔死平推多幾野1定死(要睇你d屬攻有冇比佢擋左)

評分

參與人數 1樂點 +10 收起 理由
榤奇 + 10

查看全部評分

回復 支持 反對

本人玩過星宿 明教 丐幫 當中打人最痛既係明教
本人覺得任何門派....屬攻高..打人會勁痛
明教技能當中有 無中生有 純陽無極
e 2招技能開左如果你仲係高火攻..係會好痛=0=
出埋80技...唔知會點:]

星宿..刷怪好正
第1:血多同防多..d怪圍你都可以慢慢打
第2:2招大技,第1招大技係用怒的..所以用不完~~第2招大技用左星宿招唔會比人打斷技能既技就可以出曬

丐幫..閃黎閃去..仲有招全怒爆增閃避既技能,令人有d煩惱
丐幫刷怪好好,pk方面都唔廢..

評分

參與人數 1樂點 +8 收起 理由
榤奇 + 8

查看全部評分

回復 支持 反對

星宿技冷卻時間真係好耐`
俾人放兩次技星宿先放得1次`

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
榤奇 + 3 我很贊同

查看全部評分

回復 支持 反對