樓主: wonderingbb
打印 上一主題 下一主題
收起左側

維京是不是弱國?

你話一開始比維京後帝,我話咁樣就算日本都會比維京壓著黎打
,壓著黎打個意思係打到日本連門口都出唔到
回復 支持 反對

就算係一打一個情況下都可以做到咁樣個效果,如果係四打四,大家後面仲有野,咁我怕維京村左日本仲末帝到
回復 支持 反對

維京做盾好過日本先顯得維京有優勢嘛=D!
BTW不如1V1試下帝維對日本
我真係無想像過可以壓住黎打= =
我是但改個惡人檔黎同你TEST?
回復 支持 反對

咁試完又點?我一路係強調維唔弱,帝完可以同日本一戰
咁你地唔信,我都無法子,不過同你試完左,結果得,一樣會有其他人講,係你勁or佢屎
咁我係咪要再慢慢解式?
回復 支持 反對

因為維比我既印象係上左帝都唔係特別好用
但上左帝可以壓到日本出唔到絕對係一個強力表現
我只係想真係知道可唔可以咁勁
咁當然如果我真係咁屎做唔到你對手都無計XD
回復 支持 反對

你比個msn黎,我加你
回復 支持 反對

原來帝維真係唔弱=P
回復 支持 反對

旁觀左咁多位討論咁耐,我都想講講自己意見。

基本上「維京係唔係弱國」,就好似討論「太極拳勁唔勁」一樣。

上面認為維京唔弱ge人,係精通左好多種武術ge高手;
認為維京好弱ge人,就係只係識泰拳、詠春ge人。

武術高手經驗豐富,佢同人對打時,就算只用太極,都能夠發揮到太極以柔制剛ge精神;
識泰拳ge人,被迫用太極,根本就掌握唔到太極ge精妙。

好啦,咁問題就黎啦。而家有人問,太極係唔係勁ge武術?
高手就以太極最精妙ge「以柔制剛」為出發點去衡量;
弱手就以「太極同泰拳比,根本就力量不足」,「同詠春比,根本就唔夠速度」為理據。
試問咁樣又點能夠得出結論呢?

事實上,對於識玩兵堡ge人黎講,維京之所以勁,在於佢killl數少容易帝。
(如果你同我講「我唔識用,維好難帝」,咁就算啦,咁你係冇技術。你冇技術,唔好話維京,兵堡要500kill ge文明你都好難帝。)
維京一帝完,意味住各方面都提升,攻防補血上面d人都講左好多理論,我唔多提。
而最重要ge,係佢比其他人早開眼。開左眼你可以預知對方行動,圍人又得,提醒同盟亦得,甚至集兵殺最少人係基地的一家亦得。

好啦,冇技術ge,唔識用兵,唔識戰術,用維好遲先帝,於是就話維京弱國,亦都因為咁,否定晒維京最強的一項因素。

我ge結論係,維如何都稱唔上弱國。認為維弱的人,就好似用太極同人硬打硬拼,然後話太極好屎一樣。

你覺得維弱? 解決方法好簡單,唔係將維改到好勁,而係應該提升一下你自己打兵堡的技術。
回復 支持 反對

by the way,岩岩同「最愛蓉兒∼ 」試左埸 帝維打日,證明左帝維的確壓住日本黎打,仲將日本兩個兵營打埋,而kill數相差無幾。
回復 支持 反對

by the way,岩岩同「最愛蓉兒∼ 」試左埸 帝維打日,證明左帝維的確壓住日本黎打,仲將日本兩個兵營打埋, ...
westsouth 發表於 30-4-2011 23:24

其實我想問下你地實驗係點試? (唔係針對你)

以我所知,要證明到帝王維京單挑城堡日本,邊個勁d
我會咁試
1.劇情本身要整到維京帝左,日本未帝
2.每個國家比3分鐘時間起兵,3分鐘後兩個國家都要del哂城堡同軍營
3.去除人為因素
我假設,三分鐘後帝維有75隻狂戰士同20隻劍勇
三分鐘後城堡日本有55隻日本武士同15隻長劍
三分鐘後,大家一齊delete城堡同軍營
之後兩個文明淨係係外面用z直行,唔好控兵,等睇結果
咁樣試,先試到帝維壓唔壓得住日本
4,重複實驗

如果單憑啊A打贏啊B
我覺得實驗結果冇說服力
我曾經見過人地用維京打贏拜占,咁又點計?
回復 支持 反對