查看: 49561|回復: 283
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 趴地豬's Ventrilo [ Last Update: 29Spet2011 ]

[29/9 更新]
大量刪除空置Channel
重設Channel設定

*如有刪錯請叫我開返

如經由msn找我 建議不要hi完等我回, 可直接留下申請表/要求/查詢
本人會盡快解決

如要申請請用以下格式msn我 或 在Facebook留言即可
如我不在時,可在m群留下申請表, 我返黎會幫你開

**Facebook申請資料沒有保密 要保密請親自msn我
或在Facebook留言時選擇 趴地豬 才能看見**

Channel申請表============
1. 頻道名稱*:
2. 頻道密碼:
3. 頻道管理員密碼 (開Sub-channel用):
=========================

現開放專用id(係id唔係ip)申請(即係一個專用既vent名)
以msn為單位 每人可申請1個 因保密用途 請親自msn我 ( kinghim0708@hotmail.com )
申請表如下

專用id申請表===========
專用id(Vent名):
密碼:
遊戲(eg. cso, fez...等等):
================

注意事項:
1)請盡量不要使用一些個人資料過其他網遊之密碼作為密碼以保安全
2)申請後如何使用請參考教學 【步驟8.5】
3)專用id當然都係免費
4)專用id列表會在每星期日的早上9點左右手動更新, 需時為1分鐘內, 更新後vent會重開

**請各使用者加入m群以取得本vent最新動態/更新/公告**
**M群只作各使用者發問vent問題/申請vent channel**
**M群並不作為一般交談使用 請善用vent的chat room**
** group532455@msnzone.cn **

Ventrilo 係可以比大家用黎講野既程式
方便易用 唔洗下下打字咁麻煩
又唔似msn只可以一對一
又唔洗係cso入邊聽d細路唱歌,亂嘈交,大叫,亂講粗口
係我度申請係免費 個個都問洗唔洗錢=.='

其他game都可以申請
本Ventrilo 版本為 2.1.0 本帖有下載網頁提供

如需申請channel 可以
msn加m群找我 ( group532455@msnzone.cn )

Ventrilo IP : padaypig.dyndns-ip.com

Port : 3785

入Server設定教學:
1. Username 禁 ->

2. 禁new

3. 打你想人地睇到既名(暫時請先用英文)

4. Server 禁 ->

5. 禁new

6. 打server名(eg.: VentSer)

7. 打padaypig.homeip.net係 hostname or IP
8. port 請自行改為 3785
8.5 在8同9中間的Password打上專用密碼便可
9. 貼心小提示: Default Channel 可以打 你個channel全名(eg. <  1. KinG & pp >)*channel如為個位數字則數字前有2個空格*之後你一connect就會自動去左個個channel

10. Setup 選Pust-To-Talk key 再係 Hotkey 自定一個key講野(如不選則像msn* 所有接收到的聲音將被輸出,接收能力則因mic而異)

(禁2下可以轉Channel)

Username中文進階教學:
1.到C:\Documents and Settings\<你windows使用者名>\Application Data\Ventrilo  (要開睇隱藏文件 ***)
2.找到ventrilo2.ini 打開
3.找name個行改名就可以

*要先關ventrilo才能成功修改
**不能中文開頭及結尾 請參考下面
***工具>資料夾選項>檢視  //// 將 顯示所有檔案和資料夾 打勾 //// 按套用到所有資料夾 > 確定

Sub-Channel中文名教學
頭尾加上符號便可, 如 < > . -

開Sub-Channel教學
1.右click你個channel之後禁channel->login
2.輸入channel admin password 禁enter
3.再右click個channel之後channel->create
4.輸入channel name便ok(其他可自由填寫)

多開教學
1. 新增捷徑到桌面

2. 右click打開內容選單

3. 在 目標 最後加上 -m 便可

*注意*
如裝在c:/的話
目標應如下
xp版: c:/ventrilo/ventrilo.exe -m
vista版: "c:/ventrilo/ventrilo.exe" -m

如果唔想轉Channel/有人入Channel 有聲
1.去Setup
2.Event
3.All-Nothing
按自己喜好設定也可

Vista/Win7注意事項:
如開vent後講唔到野, 請用系統管理員身份開vent

如何快速找尋channel:
只需按一下空白位置再用數字打入channel號即可

下載點: 按我 (Nakuz上傳唔夠-口- 用外Link)

by 趴地豬

評分

參與人數 2樂點 +40 收起 理由
ctm22000 + 25 原創內容
黑色彩虹 + 15 熱心協助

查看全部評分

回復

thx大大.幫我搞左1個....^^唔該
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
開一個ser用左幾多錢?
回復 支持 反對

咩msn唔係可以幾個人講嫁咩....
回復 支持 反對

唔洗錢開的-口-

msn係打字.. 講野冇得多人[[bao_36]]
回復 支持 反對

打Match既時候用泥通水既軟件...好耐之前用過
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
原帖由 kinghim 於 18-8-2008 22:20 發表
唔洗錢開的-口-

msn係打字.. 講野冇得多人[]

唔洗錢開既ser好像最多得8個人;P
回復 支持 反對

原帖由 終極無念 於 19-8-2008 12:24 發表

唔洗錢開既ser好像最多得8個人;P

自己set要幾多都得
點會8個..
而家都起碼有20人同時on緊..
回復 支持 反對

好耐冇用過尼個lu
回復 支持 反對

要唔要整返個channel叫fd一齊入[[bao_33]]
回復 支持 反對