打印 上一主題 下一主題
收起左側

想買部相機=.= 有多問題 入來幫手答下 萬分感謝

首先 多謝你 願意click入來^^

咁x'max 就到 我想買部機送俾家姐(我諗我都會拎來玩下掛-_-)

咁呢 我同家姐都係對影相一d都唔識 可以話係影相白痴''

所以 有沒邊d機岩新學用? 我想買d 睇落好pro 果d=.=
唔係普通數碼機 姐係果d 個鏡頭好型果類
有冇邊隻介紹下? 聽人講canno 果d 耐用...
你地俾d意見啦

另外 第1次出機
咁去邊到買好d?
邊間有信譽d?
要注意d乜 ?
點check機?
仲有跟機有d乜配件? 我唔想俾人呃=.=

之後 買左番來 要點保養?
有咩地方要留意?

最後個價錢就係3~4千左右啦  仲可以加既...

問住咁多 有問題再加la
回復

新手就平平d買部DC試下 睇下自己係咪真係鍾意玩影相先啦

個樣好pro 個鏡頭好型??單反

一出就出部單反 垃垃雜雜 最少都成3-4000銀架

如果你真係想買部單反 建議你買Canon 450D or Nikon D3000

budgets 有6000以上 可以買部Nikon D5000 or Canon 500D 兩部都係入門

如果BUDGETS仲成萬 可以買部Canon 7D 中級

以上可買kit-set or 自行配鏡

不過建議買kit-set 唔洗煩...
回復 支持 反對

比幾千蚊為左型又何必呢..其實只要有得SET光圈快門既相機都已經可以學影相la..而且單反咁大部你家姐會唔會覺得太大部而好少用呢..

如果你堅持都係要買既話, 你去豐x或者百老x都買得, 你可以買下d sales哥哥, 邊部單反最平買果部會唔會仲實際?
回復 支持 反對