查看: 18357|回復: 46
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[作戰技巧] 機甲爭霸女角攻略

相信大家都有玩過機甲模式吧!大家係唔係一衝出去見到女角就俾人秒呢。其實女角要用得勁都好易,而家,我就講解一下女角既特點

女角技能:

自療系統:
使用方法:俾爆頭/暴擊時會自動啟動
效果:可以提升一定的血量,暫時提升防禦力
額外:未啟動時受到致命傷害都不會死亡(即是俾ak爆頭都唔會死)
技能升級效果:增加體力恢復量,防禦力

治療粒子:
使用方法:f1
效果:提升自己和周遭隊友的血量,最多提升50%
額外:若隊友的名字變綠色即表示他在你的治療範圍
技能升級效果:恢復量上升

奈米強化裝置:
使用方法:按下f2後便以安裝人物為中心,形成一個圓形
效果:在圓形內的隊友可提升攻擊力,防禦力。而你則可以提高治療粒子的恢復量和距離
技能升級效果:增加提升的攻擊力,防禦力,治療粒子的恢復量和距離

光學偽裝:
使用方法:f4
效果:自己透明,愋慢地提升血量,加快移動速度
額外:開槍,使用其他技能則會解除隱身
技能升級效果:增加透明度與血量回復量

點技能方法:

首先,一開始的時候會有1技能點,一定要先點自療系統,因為一開始唔夠遊騎兵高攻,唔夠綱鐵人多血,一出去即俾殺。之後果2點就點f1同f2技。到5lv時,自療系統應該要有3lv。10lv前,自療系統一定要max,唔係會死得好慘。之後f1同f2技點樣點法都冇所謂。至於f4技,到lv就點,未到就點其他。

武器:

推介武器:mg3/m60e4/黑暗騎士+1把高攻的手槍,如夜鷹等
點解要咁呢,因為命金眾所週知,打人都唔係太痛,而mg3夠多彈,m60e4夠高攻,黑暗騎士夠準,所以我特別推介呢3枝槍。
至於手槍方面,因為機槍d子彈都好多,我諗冇人100粒子彈都搞唔掂1個人掛,如果真係搞唔掂冇哂子彈既,咁就拿拿林轉把手槍,快手d搞掂佢之後幫機槍換子彈。所以,手槍係依個模式只係1個配角,要殺機械人,都係拎返你把主槍吧

評分

參與人數 1樂點 +120 收起 理由
鴻- + 120

查看全部評分

回復

心得:

玩呢個模式最緊要係咩呢,最緊要就係機動力同攻擊力。諗下,人地趁你佔緊據點,佢地就走去佔返你另外1個據點,如果你地成team人能夠以極快既速度,去到果度,再用極高既攻擊力,去殺哂佢地既話,咁人地就會1個據點都佔領唔到。而女角就少咁d攻擊力,但攻擊力係可以用你自身不停咁回血去補救,再加上機槍海量的子彈,1個單挑3個都冇問題。

好啦,先講下各人物既破法。

遊騎兵:撞到呢隻就正啦,因為佢血小,而且d人大多數都會打你既頭,咁就間接幫你啟動自療系統,即打不死狀態,然後用mg3追住佢黎射3,4槍就搞掂。若果遇到3隻以上的話,按f2增加防禦同攻擊,然後再逐隻擊破,唔夠血的話就f1,咁樣,d遊騎兵就會俾你玩死

綱鐵人賽亞:呢隻拎散打的話都唔算太難打。不過,如果佢拎火神的話咁就大鑊啦,因為火神射速極快,而且隻野又多血,所以最後結果多數都係兩敗俱傷,而打法就同單挑3隻以上遊騎兵差唔多,唔多講了。遇到2隻拎火神 or 3隻拎非火神武器的綱鐵人的話,咁你就唔好彩了,打法就係三十六計,避得就避啦,用0 or f4,咁啱兩樣都冷卻緊既話,咁就唯有作最後爭扎lu

女角:而,見到同類啵,打呢隻既方法,就要先禁f2,之後就唔好打佢頭(打遊騎兵方法有講點解),要打佢身,結果就睇邊個槍法準d,準d既就會唔使死,而2隻的話,就可以博下,3隻的話就一定要走,唔係既話實死。不過一個場通常都唔會有多個6個女角既,所以,可以放心
-----------------------------我是分隔線--------------------------------

佔領據點:好多人係佔領既時候都會犯下一個錯誤,就係佔領既時候就咁企係度,咁樣既話,d機械人就會係咁打你同埋d人就會易d射你。所以,佔領緊既時候要不停咁繞住碌柱係咁跑,直到佔領完為止。而女角佔領既時候,係附近按f2,強化攻擊同防禦,一路咁繞圈,直到佔領完。

小弟第一次作嫁咋,作得唔好多多包容
回復 支持 反對

頭香,加油呀,版主加分呀
回復 支持 反對

當然支持xd
回復 支持 反對

隱形- -莎拉- -
回復 支持 反對

新女角好好用,我都買左
回復 支持 反對

唔錯
回復 支持 反對