打印 上一主題 下一主題
收起左側

咩係終傷?

你有幾多終傷就加幾多%傷
呢個帖有得睇

example:你有1200終傷就會加85.29%傷
    ...
jimmg12 發表於 18-6-2012 19:01

thx~~
回復 支持 反對

照字面解
終極傷害
即係俾額外的傷害
nakuz_445634 發表於 18-6-2012 19:36

....
係最終傷害
回復 支持 反對

禁最終傷如果係650,禁如果我打十字架有30000,係5係30000+650=30650?
回復 支持 反對

回復 5# killer005

至少點7 8 有A紋就可以點6 7 終傷 打怪個陣好傷好多
回復 支持 反對

....
係最終傷害
jimmg12 發表於 18-6-2012 19:57

記錯左姐==差唔多意思姐
回復 支持 反對

激怒係拉王的技能來
你做得十字 就要負責拉王的位置  簡稱坦
nakuz_445634 發表於 18-6-2012 17:07

你錯啦~~ 十字有兩種,一種係純輸出(你唔記得我主號就係全攻十字啦?),另一種係十字坦~~ 聖騎就只得做坦~~ 十字可以做輸出又可以做坦架~~ 若果係純輸出,十字既瞬間爆發出黎既傷害係所有職業都比唔上~~ 缺點係後繼輸出有限.... 所以全攻十字係用黎主打王,做全攻十字既打法係要好講究,因為你唔可以一下子全部技掉晒出去再等CD~~ 好似打巢穴呢D,若果你將所有技都全部掉晒去D小怪度,到打王時,因為所有強勁既輸出技都CD緊,呢個時候既全攻十字係變得好無力~~ 所以無論打巢穴,打關卡,你都要好清楚全攻十字既所有招既CD時間,再判定要用邊D招去清小怪,邊D招去瞬發~~

而坦十字簡單好多,因為主力做坦,但仍有全攻十字既一半瞬發輸出力,比起聖騎只得坦既能力真係好好多~~ 所以而家好多人都轉做十字坦,而且十字坦又唔洗記技能CD,因為主力係坦,所以有招就放,冇招就擋,戰鬥意識大比數放響閃避同格擋方面就夠,唔似全攻十字,要判斷用咩招清怪快,用咩招秒王強.....

禁最終傷如果係650,禁如果我打十字架有30000,係5係30000+650=30650?
killer005 發表於 18-6-2012 19:59

唔係~~ 係計%既,650終傷應該有同級怪物既21%傷害,即係若果你十字架打出30000 (咁少... 枉你係十字....我隻十字最少果下都廿幾萬... 若果疊埋冰再開埋化身,過300萬都有..... ) 即係30000 x 21%,即36300,但終傷唔係只計你十字架呢招,係你所有攻擊都有額外多出21%既傷害~~
回復 支持 反對

你錯啦~~ 十字有兩種,一種係純輸出(你唔記得我主號就係全攻十字啦?),另一種係十字坦~~ 聖騎就只 ...
monsterbb100 發表於 19-6-2012 12:12

禁有無可能可以兩者都做到?而且裝備又有咩要求?
回復 支持 反對

禁有無可能可以兩者都做到?而且裝備又有咩要求?
killer005 發表於 19-6-2012 12:22

冇可能,你要做全攻十字既,就要放棄激怒同好多擋技,包括治療只點1黎加強其他輸出技,若果你要兩樣都有,你會變得好半桶水,即係坦又唔夠全坦十字坦得穩,攻又唔夠全攻十字強,雖知十字係瞬發強,但一套技掉晒出去後,係真係接近冇後繼力,若果你仲要將果套招減弱,你既攻擊會更弱~~

全攻十字既裝以推光攻為首要,然後推爆擊,再推終傷,再推物魔雙攻,光攻易推,靠藍時、介子潛、雙武潛同稱號,就可以推到66.88%,再加你自己本身推滿既判定光環,係有93.88%既光攻,基本上已經好強,若有埋聖徒既buff,破100%光攻唔係難事,爆擊就辛苦D,牧職係最難推爆擊既,我用埋巨人最終既稱號,全身3屬附帶爆擊既強化紋,開晒3格額外紋位,加埋潛主力係敏,先有89%(即已經到頂既)爆擊~~ 終傷唔洗點推,全身豬飾,加3件巨人裝,4件霸龍,加個終傷A紋,你終傷已經625,即同級怪既21%終傷,物魔雙攻就靠雙武衝到+10,加字首,但首推主武智慧,副武朝氣,智慧係方便你光攻輸出,朝氣係防你長開判定時冇MP(尤其打大綠,你唔咁做你既MP好快就乾塘)~~ 若果你想搶攻擊,就全身智慧,因為賢者職魔攻難推,所以你推高魔攻,同樣物攻都一齊推高,而且大部份技都以魔攻為主,物為副~~ 所以你全身智慧字尾,全推到魔攻有你著數,若果你想又硬又打得,就全身生命,只係頭係智慧~~ 潛力方便,首選潛敏,後選智或力,雙武一定要有光攻,呢個就係全攻十字既裝~~

全攻十字一套技都有先後次序黎出,否則會減弱左你既攻擊(以打怪黎講,我唔玩PVP既~~),先盾衝埋身-->再開化身(化身開啟時都會扣目標血)-->再破甲幫助物攻技既隊友同自己輸出(順便埋身)-->再連鎖閃電減光防-->再雷衝連續減弱目標既血-->然後瞬閃閃後拉遠少少距離方便以下招式-->再飛錘後十字架-->然後再雷霆一擊(呢個時候又埋左身)-->然後再破甲-->連鎖閃電(因為CD岩岩夠)-->之後就開小金錘黎無力輸出(強化到好似我咁,即使小金錘都每下破2萬既攻擊力架啦)~~ 十字全套技就係咁出架啦~~ 基本上打任何巢穴既王,除左龍之外,你呢套招輸出,加上疊埋冰,你都已經扣左隻王1行半至2行既血~~

而十字坦方面,十字坦就好好多,要求都冇咁高,而且自由度亦高好多~~ 首推光就一定架啦~~ 然後推物魔雙攻(最好推埋物魔雙防),再黎先終傷,最後先黎爆擊,裝備方面︰全身生命冇走雞,雙武睇你選擇,你想利益隊友,就雙智慧,你想元素光環長開,就一智慧一朝氣~~ 一般都係用雙智慧架啦~~ 裝備方面又係睇你自己,想推埋終傷就3件巨人4件霸龍,想只推物魔雙攻同雙防,就全身霸龍,因為你係坦,唔係攻職,所以雙武+8至+9就夠,全身裝亦唔洗好似我全攻十字咁要+10咁誇張,因為十字坦大把擋技、盾技黎防,唔似得全攻十字,要靠自身既防禦黎硬食攻擊再輸出(尤其係全攻十字既瞬發,基本上你會好似十字坦咁拉到王既仇恨,即使你冇用激怒,但你既瞬發同爆擊,一般王若果冇坦拉住,一定會追住你黎打~~ 呢點你打綠龍4r蜘蛛關時會最明顯,所以全攻十字要全身+10黎加強防禦黎硬食~~當然,你唔好用你既攻擊黎當坦用,因為你只能瞬發,到你冇後繼時,其他職會慢慢超越你,尤其係火雞,到你冇後繼時,火雞好易會搶左王對你既仇恨~~ 所以都係乖乖地做返輸出啦~~ 做全攻十字就唔好貪心諗住又可以做坦啦~~ ) 所以十字坦只要+7至+8就夠,因為全套霸龍+7以上就已經破萬雙防~~

評分

參與人數 2Bravo! +2 收起 理由
killer005 + 1 內容精彩
nakuz_445634 + 1 專業解答~~

查看全部評分

回復 支持 反對

全身豬飾,加3件巨人裝,4件霸龍  ...
monsterbb100 發表於 19-6-2012 12:55

多謝大大~呢D係咩裝?有無全名?全攻配點可以嗎?http://goo.gl/GfLV4
回復 支持 反對

多謝大大~呢D係咩裝?有無全名?全攻配點可以嗎?
killer005 發表於 19-6-2012 15:53

呢個問題濤駭都問過~~ ;P

豬裝,即主教巢穴套裝,俗稱豬裝,咁豬飾就係順理成章主教巢穴既飾品,記住,豬飾有兩套,一套叫災難,一套叫駭浪(好似係,唔記得~~都差唔多架啦~~) 係加唔埋一套既,要同一名字先係一套,如災難,就四件都係災難先係一套,之後既如此類推~~ 巨人套裝,即現時新巢穴--巨人巢穴既套裝~~ 霸龍裝,即現時打小綠龍拎既套裝~~ 叫霸龍裝~~ 所有套裝有佢唔同既套裝效果,混穿只會去到你集齊幾多件先會有既效果~~ 好似巨人套裝咁,3件有終傷(唔記得幾多,好似係3百幾),但霸龍裝集到7件都冇終傷,只會加物魔雙攻,所以你想有終傷效果又有得推物魔雙攻就最好3件巨人套裝,4件霸龍套裝混穿,一般雙武、身、褲用霸龍,頭、手同鞋就用巨人黎混穿~~

你既配點有幾個缺點,雖然話全攻十字係硬食攻擊,但若果下下硬食,尤其係王既大招,就算你全身生命都幾傷下,所以有時都會用盾黎防下,或者用鋼鐵黎減下傷,再加上你治療比我仲狠,連一點都唔點... 你要知,推到咁強,你血都有返咁上下,治療係以你血既上限黎加,就算點1點,你都加好多,再加上補師第一個唔會去理你,因為你血高防厚,佢跑去救其他女職都好少會主動走過黎你身邊幫你加血,所以你點1點治療係自保用~~

以下係我現時全攻十字既配點~~

http://goo.gl/NaZoZ

至於點解... 我以前解太多啦... 唔想講... 或者有時間先一點一點咁解你聽~~
回復 支持 反對