打印 上一主題 下一主題
收起左側

[遊戲討論] [純理論] 如何utilize各職位及資源

前言此筆記非為盡早完成遊戲, 即以最快方式擊殺最終王奧茲而寫. 乃在乎以最佳合作方式以構築基地(避難所);
並, 本記純為筆者構思中之藍圖, 未盡實現過 (因為我朋友...冇人陪我試).

一、崗位分配    1. 技術系技能兩名, 分建築
        a) 負責建設, 配點: 改善設計圖x3=>電器學x3+戰場維修x3 (Day20前必須升好), 其後隨意(建議升工程師技能, 能增加建築物耐久)
              - 原因1: 以最低廉之成本, 包括木材、鐵塊及電力, 以最短時間作最高效之基地建設
              - 原因2: 由於只有配有戰場維修的建築者所建之槍塔才自我回復耐久, 故由一人負責所有建築為佳

b) 負責基地升級, 配點: 初級工程師x3=>中級工程師x3, 其後隨意 (建議繼續升工程師系技能至撤退班, 更早安置C4為隊友開路以方便採集及基地外防禦建設)
              - 原因: 配合a可更早完成基地升級以儘早能夠建超級機槍塔(超機)
          p.s. 此崗位或有點悶, 然古語有云犠牲小我者, 便於此見

2. 戰鬥系技能一名, 負責清怪、夜晚清王、清雷比清屍塔, 方便隊友採集, 建議配點: 支援兵(飛刀我唔肯定加唔加彈量, 唔加就唔使住)=>初級槍枝=>中級槍枝=>高級槍枝=>空軍轟炸 (其實有槍可以快速清雷比清塔就OK,

3. 生存系技能一名, 負責採集木材鐵塊, 配點: 高級木材採集x3=>高級鐵塊採集x3=>探險家x3=>建造野戰營火, 其後隨意

二、各職玩法
1. 戰鬥系, 呢個最簡單, 上面咁講清屍清王清塔, 基本上就係佢主要嘅工作, 亦都係頭幾日最好賺美金嘅位; 甚至如果可以頭3日賺夠錢洗點, 可以第三日洗點replace技術系b嗰角色, 騰出一個人採集; 派槍派手槍

2. 生存系, 主要採資源俾a起嘢, 之後升營火方便大家喺出面周圍走果時都唔怕精神衰退到死埋 (真心我唔明點解原廠要咁設計)

3. 技術系,
        a) 第一日升滿設計圖, 一有電就即起倉庫, 一個放基地, 其餘起外邊方便隊友放資源, 建議一個起中間出肥達果度, 一個起奧茲果邊 (total三個倉其實都夠, 鍾意嘅可以起四五個); Day3升滿電學後一定要由佢撳升級避難所先慳到電; 先前起落嘅等Day3電學升滿後拆晒起過; 可以直接出大型發電機, 唔使中型

- 槍塔, 左邊夜晚出怪果度(即一出基地向左行見第一隻雷比果度)起密集尐, 未出超機前可以淨係喺基地靠左起少少槍塔, 滿電學出超機後拆; Day10出阿比前建議圍住中間4個出口起幾座超機嚟sm佢; 基地外建議分散起超機嚟清怪(基本上有戰場維修就唔使點擔心會爆);

- 陷阱, 其實陷阱係打王同Day20打後先有需要用到, 地雷要踩到正一正先會爆, 單體, 屍仔同雷比都係即爆即死, 肥達唔知; 強力土製炸彈就範圍性(其實好細), 廢廢哋又貴, 箭嘴指向嘅扇形有屍行近就會爆;

- 牆同門, 都係基本上Day20打後先有需要用到, 用嚟圍住座終極避難所免被雷比撞爆

b) 冇乜, 主要用途係升點起工作間同通訊塔, 可以起埋水泥又得, 放埋C4開路就更好; 都係採資源唔係冇嘢做

咁樣到之後其實你鐘意點玩都得, 咁好似有尐悶悶哋.=.

btw, 貌似一旦有人點咗拆卸技術之後, 木材就會越出越少, 最好唔好太快點果招
回復

回復 1# s07440303

有圖 (圖文並荗) 會好D....(好似係)
回復 支持 反對

識玩既就知一開始2生存2建築係最好
1建築省電技能,另一個升工作站果列
咁就可以最有效率咁升避難所
3日升到高級係冇難度

由於只有配有戰場維修的建築者所建之槍塔才自我回復耐久, 故由一人負責所有建築為佳

錯,應該係有戰場維修既人附近既槍塔先會回復耐久
槍塔本身係唔會自動回復
回復 支持 反對